Εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία κλήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει πλήρως τις εξαγωγές εμβολίων της Covid-19, ανέφερε η εφημερίδα The Sun.

«(Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ) Ράαμπ έγραψε τώρα στον Μισέλ απαιτώντας να διορθώσει αυτή του τη δήλωση», τόνισε ο δημοσιογράφος Χάρι Κόουλ με ανάρτηση στο twitter.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Βρετανία δεν εμποδίζει εξαγωγές εμβολίων της Covid-19, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε σε μήνυμά του ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει την παραπλάνηση από την Κίνα και τη Ρωσία σχετικά με τα εμβόλια.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παραπλανηθούν από την Κίνα και τη Ρωσία, και τα δύο καθεστώτα με λιγότερο επιθυμητές αξίες από τις δικές μας, καθώς οργανώνουν πολύ περιορισμένες αλλά ευρέως δημοσιευμένες επιχειρήσεις για την παροχή εμβολίων σε άλλους» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτές οι χώρες έχουν χορηγήσει μισές δόσεις ανά 100 κατοίκους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιήσει εμβόλια για προπαγάνδα. Προωθούμε τις αξίες μας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι σοκάρεται όταν ακούει τις κατηγορίες για «εθνικισμό εμβολίων» κατά της ΕΕ.

«Και εδώ πάλι, τα γεγονότα δεν ψεύδονται. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά τους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή με τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, απλώς θέσπισε ένα σύστημα για τον έλεγχο της εξαγωγής των δόσεων που παράγονται στην ΕΕ» επισήμανε ο κ. Μισέλ προσθέτοντας ότι ο στόχος της ΕΕ είναι η αποτροπή των εταιρειών από τις οποίες έχει παραγγείλει και προχρηματοδοτήσει δόσεις να τις εξάγουν σε άλλες προηγμένες χώρες, όταν δεν έχουν παραδώσει αυτό που υποσχέθηκαν.

«Η ΕΕ δεν σταμάτησε ποτέ τις εξαγωγές» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «χωρίς την Ευρώπη, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν και να παραχθούν διάφοροι τύποι εμβολίων σε λιγότερο από ένα έτος, όταν συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε χρόνια».

«Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός και η υποβολή προσφορών μεταξύ χωρών και να επιτραπεί σε όλες τις χώρες να λάβουν τις δόσεις ταυτόχρονα. Διαφορετικά, τα μεγαλύτερα ή πλουσιότερα κράτη μέλη θα ήταν τα πρώτα στην ουρά και θα είχαν καλύτερη εξυπηρέτηση, ενώ τα άλλα δεν θα είχαν λάβει ακόμη μία δόση. Αυτό θα δημιουργούσε Ευρωπαίους πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι που είναι απαράδεκτο» ανέφερε.

Ο Σαρλ Μισέλ εστίασε επίσης στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διεθνή πρωτοβουλία COVAX για την παροχή εμβολίων στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο.

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της Covid-19. Και η Ευρώπη θα είναι σημαντικός σύμμαχος στην απελευθέρωση του κόσμου από αυτόν τον ιό» κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


Πηγή: timesnews.gr