Το εμβόλιο της BioNTech / Pfizer δεν χρειάζεται πλέον να διατηρείται θερμοκρασίες πολύ κάτω και από της Ανταρκτικής – στους -60 έως -80 βαθμούς Κελσίου- σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας γεγονός που θα το κάνει πολύ πιο «προσιτό» στην διανομή του, αναφέρουν οι Financial Times.

Τα δεδομένα σταθερότητας, τα οποία έχουν υποβάλει οι εταιρείες στη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, δείχνουν ότι το εμβόλιο τελικά μπορε’ι να διατηρηθεί τελικά σε κανονικές θερμοκρασίες ιατρικού καταψύκτη μείον 15C έως μείον 25C για έως και δύο εβδομάδες.

Ο Ugur Sahin, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα δώσει στα κέντρα εμβολιασμού «μεγαλύτερη ευελιξία», προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις για να κάνει το εμβόλιο «ακόμη πιο εύκολο στη μεταφορά και τη χρήση του.

Η αποθήκευση του εμβολίου της BioNTech / Pfizer σε θερμοκρασίες κάτω από τους μείον 60C δυσκόλευε την μεταφορά του σε απομακρυσμένες περιοχέςπου δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιοτης Moderna, βασισμένο σε παρόμοια τεχνολογία mRNA μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες, ενώ και το αντίστοιχο CureVac της Γερμανίας που αναπτύσσεται μπορεί να διατηρηθεί σε παρόμοιες θερμοκρασίες για τρεις μήνες.


Πηγή: timesnews.gr