Συστηματικό αποκλεισμό τους από τις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης καταγγέλλουν οι Δικαστικές Ενώσεις, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την συγκεκριμένη πρακτική του υπουργείου να αποκλείει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που ασχολούνται με κομβικής σημασίας νομοθετήματα για την Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι Δικαστικές Ενώσεις απέστειλαν στις 25 Ιανουαρίου 2021 κοινό αίτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να συμμετέχουν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), που ο κ. υπουργός εξήγγειλε ήδη από την συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο του 2020.

Στις 29 Ιανουαρίου 2021, συμπληρώνει η Ένωση, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του προεδρείου, κατά την οποία δεν υπήρξε ρητή δέσμευση του κ. υπουργού για την σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. «Επανήλθαμε στις 15 Φεβρουαρίου και ζητήσαμε να πληροφορηθούμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα σύστασης της επιτροπής χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Υπάρχει η εκτίμηση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επιθυμεί να συγκροτήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή αλλά προτίθεται να επεξεργαστεί με συμβούλους του την αναμόρφωση του Κώδικα ερήμην των Δικαστικών Ενώσεων», προσθέτει η Ένωση.

Ο ΚΟΔΚΔΛ, όπως υποστηρίζει, αφορά την υπηρεσιακή κατάσταση των Δικαστικών Λειτουργών καθορίζοντας με λεπτομέρεια μεταξύ άλλων τον τρόπο διοίκησης Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, τα δικαιώματα, τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα, τις τοποθετήσεις, τις προαγωγές, την επιθεώρηση, την αξιολόγηση, τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών.

Όλες οι κυβερνήσεις, τονίζει η Ένωση, μέχρι σήμερα σεβόμενες τη συνταγματική αναγνώριση των Δικαστικών Ενώσεων ως εκφραστών της βούλησης του Δικαστικού Σώματος, συγκροτούσαν Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν όλες οι Δικαστικές Ενώσεις.

Η προώθηση, προσθέτει, νομοθετικών αλλαγών τέτοιου βαθμού χωρίς να ακουστούν οι Δικαστικοί Λειτουργοί θα συνιστούσε σοβαρό ατόπημα και έμπρακτη περιφρόνηση του θεσμικού ρόλου τους. Το τελευταίο σχέδιο του ΚΟΔΚΔΛ ολοκληρώθηκε τα τέλη του 2018 με συμμετοχή όλων των Δικαστικών Ενώσεων. «Ζητήσαμε από το υπουργείο να αποτελέσει το σχέδιο αυτό την αφετηριακή βάση για μια νέα συζήτηση. Όλα δείχνουν ότι το υπουργείο επιθυμεί βαθιές αλλαγές στην υπηρεσιακή κατάσταση Δικαστών και Εισαγγελέων όπως άλλωστε είχε κατά καιρούς γίνει γνωστό από διάφορα Σχέδια Επιτροπών και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων», σημειώνει.

Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η άρνηση του υπουργείου να απαντήσει και να δεσμευτεί για την συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την κατεύθυνση των προωθούμενων αλλαγών.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την συστηματική πλέον πρακτική του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποκλείει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που ασχολούνται με κομβικής σημασίας νομοθετήματα για την Δικαιοσύνη, όπως έκανε τον περασμένο Νοέμβριο με την επιτροπή για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», υπογραμμίζει, ενώ επισημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με ενημέρωση της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ένωσης Δικαστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα επιδιωχθούν συναντήσεις με θεσμικούς φορείς για την ανάδειξη της σοβαρότητας του ζητήματος.


Πηγή: timesnews.gr