Είναι κοινά παραδεκτό πως δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία πολλά κείμενα που αναφέρονται στην ένοπλη αντιδικτατορική δράση (1967-1974). Αρκετοί από τους συμμετέχοντες σ’ αυτή -σεμνοί αγωνιστές- δεν επιθυμούσαν να γνωστοποιήσουν αυτή τους τη δράση.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του. Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου.

Μέσα από την αφήγησή του, η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία του, δημοσιεύεται μετά τον θάνατό του, κατανοούμε την συνθετότητα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα τόσο στην προδικτατορική περίοδο, όσο και κατά τη διάρκειά της αλλά και αυτήν της μεταπολίτευσης.

Μιλάμε για το βιβλίο “Δημήτρη Ξυριτάκη, Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης”, του Αντώνη Σανουδάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Πρόκειται για ένα βιβλίο για το οποίο ο συγγραφέας του Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος τιμήθηκε με Έπαινο επό την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Αντώνης Σανουδάκης, ακούραστος, ασίγαστος και συνεπής εργάτης της ελληνικής γραμματολογίας -ιδιαίτερα της λογοτεχνίας και της ιστορίας-, αναδεικνύει μέσα από αυτό το έργο του την μεγάλη μορφή του Δημήτρη Ξυριτάκη, επίσης συνεπή, ασίγαστου υπηρέτη της Δημοκρατίας και του Δικαίου.

________________________________

Εκδόσεις Ταξιδευτής
Βαλτετσίου 10, Αθήνα 10680
2103638616, 6987925845


Πηγή: timesnews.gr