www.evros24.gr

Νέο σκηνικό κακοκαιρίας από σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, μετά τις λιακάδες και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. Μάλιστα, τα πιο δύσκολα έρχονται τις ημέρες που ακολουθούν. Προς το παρόν, έντονη, έστω σύντομη, νεροποντή το μεσημέρι έπεσε και στην Αττική, την ώρα που απο τις προμεσημβρινές ώρες περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια και σταδιακά το σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες 7 και 8 μποφόρ. 

WWW.KARDITSALIVE.NET/

Ήδη από το πρωί, χειμωνιάτικη γεύση πήραν ξανά τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, ενώ το βράδυ της Τρίτης σειρά παίρνουν πρόσκαιρα οι βόρειες Κυκλάδες και κυρίως τα Δωδεκάνησα.

WWW.METEO.GR

Σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επαληθεύτηκαν οι προγνώσεις για ισχυρά φαινόμενα στη Θράκη, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώθηκαν έως το μεσημέρι προκάλεσαν σημαντικότατα προβλήματα στον νομό Έβρου, με υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων, ενώ κατέρρευσε γέφυρα στο Σουφλί.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προβλήματα παρατηρούνται σε σημεία του περιφερειακού οδικού δικτύου των δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Τοπική Κοινότητα Μικρού Δερείου. Με δυσκολία διεξάγεται, καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής. Λόγω της πλημμύρας που προκαλείται στον οικισμό, από την άνοδο της στάθμης του νερού στον Ερυθροπόταμο, ο δήμος Σουφλίου προχώρησε ήδη, με τη συνδρομή της πυροσβεστικής και του στρατού, σε μερική εκκένωση κατοικιών του Μικρού Δερείου, με τους ηλικιωμένους κατοίκους να μεταφέρονται, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, σε συγγενείς και στην εκκλησία του χωριού. Λόγω των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο δήμος Σουφλίου αποφάσισε για σήμερα και αύριο τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους οικισμούς Ρούσσας, Μεγάλου Δερείου και Σιδηροχωρίου, καθώς και στα νηπιαγωγεία Ρούσσας και Μεγάλου Δερείου.

E-EVROS TV

«Ελεγχόμενη ως προς το να μην κινδυνέψουν κατοικίες» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζει την κατάσταση στον δήμο Διδυμοτείχου ο αντιδήμαρχος Μεταξάδων και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Πασχάλης Αδαμάκης. Ωστόσο, σημειώνει ότι λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων και της έντασής τους, σε συνδυασμό με τις ποσότητες νερού που κατεβάζει ο Ερυθροπόταμος από τους οικισμούς των Μεταξάδων και Μικρού Δερείου, αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας επιδείνωση της κατάστασης. Προς αποφυγήν πλημμυρικών φαινομένων εντός των οικισμών, ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σπάσιμο αναχώματος, προκειμένου να απελευθερωθεί ο μεγάλος όγκος νερού στις καλλιέργειες και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή κατοικίες.

Για ελεγχόμενη στάθμη των νερών στα μεγάλα ποτάμια του Έβρου, του Τούνζα και του Άρδα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ κι αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Παρακολουθούμε τα μεγάλα ποτάμια και προς το παρόν η στάθμη τους φαίνεται ελεγχόμενη. Ενδεχομένως στις επόμενες ώρες να έχουμε μεγαλύτερες ροές, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν στη χώρα μας τα νερά από τη Βουλγαρία, όπου επίσης υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι, βάσει της ενημέρωσης που είχε από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, «υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλη ροή υδάτων, εν τούτοις αυτή την ώρα τα φράγματα της Βουλγαρίας δεν υπερχειλίζουν. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ροή. Σε κάθε περίπτωση και καθώς το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις μέσω των ιρλανδικών διαβάσεων και να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες» τονίζει. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, οργανώθηκε η μεταφορά δύο νεφροπαθών, κατοίκων του Μεγάλου Δερείου, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, δεν είναι εφικτή η μετακίνησή τους στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Σε Θεσσαλία – Κοζάνη

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπη ξανά με την κακοκαιρία είναι η Καρδίτσα, μετά και τον πρόσφατο «Ιανό», ενώ σοβαρές καταστροφές καταγράφονται και στα Τρίκαλα.

Στην Κοζάνη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή ίχαν ως αποτέλεσμα το νερό σε ορισμένα σημεία της Εγνατίας Οδού να μη μπορεί να απορροφηθεί από τα φρεάτια και τις καταβόθρες και να πλημμυρίσει το οδόστρωμα. Συγκεκριμένα, πλημμύρισε κομμάτι του οδοστρώματος στο ύψος του πρώην στρατοπέδου στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης, περίπου στο 200όχλμ, κοντά στον κόμβο της Καλαμιάς. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής για την επιχείρηση απάντλησης υδάτων. Η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού κι η κυκλοφορία διεξάγεται από την Ενωτική Οδό μέσω Κοίλων και Βατερού.

Στα Τρίκαλα, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οδήγησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού Ν. Τρικάλων – Μαραθέας Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού (για απόσταση περίπου 20 μέτρων) και στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού που βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Διαλεκτού Τρικάλων (χ/θ 13ο χλμ επαρχιακής οδού Τρικάλων – Περιστέρας). Η κυκλοφορία στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα διεξάγεται από εναλλακτικές – παρακαμπτήριες διαδρομές.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας  

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες σήμερα, βαθμιαία στο υπόλοιπο Ιόνιο και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Ωστόσο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διατηρηθούν την Τετάρτη τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Από την Τετάρτη, μάλιστα, αναμένεται και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια όπου θα είναι της τάξεως των 10-12 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και τις
βραδινές ώρες και θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι σε όλη τη χώρα.

WWW.METEO.GR

Και χιόνιαΤην Πέμπτη τα φαινόμενα από το μεσημέρι στη βόρεια Ελλάδα και βαθμιαία στην κεντρική χώρα θα ενταθούν, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ από νωρίς το βράδυ θα χιονίσει και στα πεδινά της
Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Παρασκευή στο Αιγαίο αναμένονται σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα ορεινά, στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά και τις πρωινές ώρες στα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και τις δυτικές περιοχές της Μακεδονίας γρήγορα θα σταματήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές από το
μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

WWW.METEO.GR

Το Σάββατο χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, τα ημιορεινά της ανατολικής Ελλάδας καθώς και σε πεδινές περιοχές της
βορειοανατολικής χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Την Κυριακή χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, τα ημιορεινά, τα βορειοανατολικά πεδινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της κεντρικής χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση στα ανατολικά.

Τη Δευτέρα, τέλος, θα σημειωθούν τοπικές βροχές, στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα επεκταθούν στα ανατολικά και τα νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr