Έκτορας Δούκας (1885-1969), Ο θάνατος του Καραϊσκάκη, 1930, λάδι σε καμβά, 105×140 εκ. Τράπεζα της Ελλάδος, Αρ. Συλλογής: 387

Το Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, διοργανώνει μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση με τίτλο «1821 πριν και μετά» θα εγκαινιαστεί το Μάρτιο του 2021, θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και θα παρουσιαστεί στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, καταλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεσιακών του χώρων.  Το κτήριο θα καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο που θα αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870.

Για 6 μήνες, 100 χρόνια ιστορίας θα αναπτυχθούν σε 3.500 τετραγωνικά μέτρα.

Η έκθεση θα αρθρωθεί σε τρεις ενότητες: Η πρώτη θα ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και θα φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821.  Η δεύτερη ενότητα θα αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και θα ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, η τρίτη ενότητα, που θα ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά  Όθωνα το 1833, θα ολοκληρώνεται το 1870.

Η εκθεσιακή αφήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη σε τεκμήρια εκείνης της εποχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του –  με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821.  Μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα ζωντανέψουν: Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του. Παράλληλα, η αφήγηση θα πλαισιωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων με τρόπο που θα αποδίδει και την καθημερινότητα των ιστορικών περιόδων της έκθεσης.

Διαδικτυακή εκδήλωση "1821 Πριν και Μετά"

Διαδικτυακή εκδήλωση “1821 Πριν και Μετά”
Η επετειακή έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Δείτε σε πρώτη μετάδοση την επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Χίλια διακόσια (1200) αντικείμενα σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, για οκτώ μήνες (3 Μαρτίου – 7 Νοεμβρίου 2021).

Γευτείτε την ατμόσφαιρα μιας έκθεσης που ξεδιπλώνει το πανόραμα ενός αιώνα ιστορίας του ελληνικού κόσμου (1770-1870) με οδηγούς τους συντελεστές της και σπάνια στιγμιότυπα της προετοιμασίας της.

Η μετάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω του benaki.org και των ακόλουθων συνδέσμων:

facebook.com/TheBenakiMuseum/live

youtube.com/user/BenakiMuseum

Στην παρουσίαση συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι:

  • Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη
  • Μαρία Δημητριάδου, Επιμελήτρια Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη (Επιμέλεια έκθεσης)
  • Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος (Σχεδιασμός έκθεσης)
  • Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη
  • Όλγα Μεντζαφού, Καλλιτεχνική σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας (Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής)
  • Ναταλία Μπούρα, Αρχιτέκτων, Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη (Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής)
  • Γεράσιμος Νοταράς, Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Εθνικής Τράπεζας (Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής)
  • Ειρήνη Οράτη, Eπιμελήτρια Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank (Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής)
  • Παναγιώτης Παναγάκης, Διευθυντής Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Τράπεζας της Ελλάδος (Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής)
  • Tάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη (Επιμέλεια έκθεσης)

Πηγή: timesnews.gr