Έχουν προσκληθεί κι αναμένονται να έρθουν στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, με τους οποίους ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις, καθώς και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος, γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας στη Γαλλία, ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα μπορέσει να παραστεί και τη χώρα θα εκπροσωπήσει η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό, που θα γίνει φέτος αφενός με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, αφετέρου με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαρτίου, στο ανακαινισμένο κι εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των προσκεκλημένων ηγετών, με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κι ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση, στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα κι αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και κάθε πολίτης, θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ΕΡΤ. Η μετάδοση θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη και τα ιστορικά της μνημεία και όλα μαζί θα εκπέμπουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που πορεύεται με εθνική αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες. Μιας χώρας ελκυστικής και εξωστρεφούς, που είναι περήφανη για την Ιστορία της και χτίζει το μέλλον με αισιοδοξία» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.


Πηγή: timesnews.gr