Το ΕΚΑΒ και η Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα στην Ελλάδα είναι Έργο των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως και το Διοικητήριο του στην Αθήνα. Σήμερα Αντιπροσωπεία του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενη από τους Αν. Γραμματείς, Σωτήρη Ζώτο, Γιάννη Βλασερό, Βούλα Γεωργάκη και το μέλος της Γραμματείας Σπύρο Αδαμόπουλο, επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δ.Σ του συλλόγου εργαζομένων και με τον Πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου.

Εκφράσαμε την συμπαράστασή μας στους Διασώστες τους Γιατρούς και τους Εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Άμεσης Βοήθειας, που στις δύσκολες συνθήκες της Πανδημίας, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του ΕΣΥ και ενημερωθήκαμε για τις ελλείψεις του Προσωπικού, τις δυσκολίες στελέχωσης των υπηρεσιών στην Αττική και τη Νησιωτική Ελλάδα και την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να ολοκληρωθεί η προμήθεια νέων ασθενοφόρων και πλωτών μέσων διακομιδών.

Είναι κρίσιμο ότι στην Αττική εν μέσω Πανδημίας, επιχειρούν 55-60 Ασθενοφόρα, ενώ οι ανάγκες του πληθυσμού επιβάλλουν τουλάχιστο διπλάσιο αριθμό και η κατάσταση οξύνεται εξαιτίας της ανάγκης απολύμανσης και συντήρησης των οχημάτων.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα των διακομιδών στα Νησιά εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και την απουσία προσφοράς, παρά την προκήρυξη θέσεων, ενώ και η πολυδιαφημισμένη αγορά 2 πλωτών ασθενοφόρων, λόγω αστοχίας στις προδιαγραφές δεν μπορεί να εξυπηρετήσει περιστατικά με ανέμους πάνω από τα 4 μποφόρ.

Πάγιο αίτημα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, η Ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και η Αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών των διασωστών. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει ήδη σχετική τροπολογία για το πρώτο, ενώ επεξεργάζεται πρόταση για την αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την στελέχωση των υπηρεσιών στις νησιωτικές και τις άγονες περιοχές.

Εξαιρετικά γόνιμη υπήρξε η συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου, στον οποίο δεσμευτήκαμε για την αμέριστη υποστήριξη μας, δια της Κοινοβουλευτικής Οδού με κατάθεση σχετικής τροπολογίας, ώστε να προσαρμοστεί στο καθεστώς των μόνιμων προσλήψεων, η διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ, που εξαιτίας των αργών διαδικασιών πιστοποίησης, δημιουργεί εμπόδια στην άμεση στελέχωση των θέσεων που προκηρύσσονται, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί 400 περίπου θέσεις πανελλαδικά. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη για 400 προσλήψεις μόνοιμου προσωπικού και υποσχεθήκαμε την παρέμβασή μας για την επίλυση των προβλημάτων μισθοδοσίας του Επικουρικού Προσωπικού που αμείβεται από το ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας στο ΕΚΑΒ, του Εθνικού Κέντρου Τηλεϊατρικής, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής που έχει εγκατασταθεί σε 42 σημεία, στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Αιγαίου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Αττική. Επισημάναμε την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η online διασύνδεση του Επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα 20 Νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, που προκηρύχθηκε ως έργο το 2012 για το ΕΚΕΠΥ με 1,450 εκ. ευρώ και δεν λειτουργεί.

Τέλος θέσαμε την ανάγκη λειτουργίας του σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας Πικερμίου και μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι με τις νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού θα υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση που εκκρεμεί πολύ καιρό λόγω μη πρόβλεψης του αναγκαίου προσωπικού.


Πηγή: timesnews.gr