Η Βραζιλία είναι η χώρα που διαχειρίστηκε χειρότερα απ’ όλες τις άλλες την πανδημία της Covid-19 ενώ η Νέα Ζηλανδία, στο άλλο άκρο, αναδεικνύεται στην «καλύτερη μαθήτρια» του πλανήτη, σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Λόουι του Σίδνεϊ.

Το αυστραλιανό ινστιτούτο εξέτασε περίπου 100 χώρες, με βάση έξι κριτήρια όπως επιβεβαιωμένα κρούσματα, θάνατοι και δυνατότητες ιχνηλάτησης στην καθεμιά από αυτές. «Οι δείκτες αυτοί δείχνουν κατά πόσο οι χώρες διαχειρίστηκαν καλά ή άσχημα την πανδημία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος οργανισμός.

Εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία κατάφερε να ελέγχει την πανδημία κλείνοντας τα σύνορά της και λαμβάνοντας «γρήγορα και ενεργητικά» μέτρα καραντίνας και ιχνηλάτησης, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Κύπρος, η Ρουάντα, η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Λετονία και η Σρι Λάνκα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται στην τελευταία θέση, την 98η, πίσω από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία μετρά περισσότερους από 220.000 νεκρούς από την Covid-19 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι φτάνουν τους 429.000. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ηγέτες των δύο αυτών χωρών, των πολυπληθέστερων της αμερικανικής ηπείρου, υποβάθμιζαν την απειλή, χλεύαζαν όσους φορούσαν μάσκα, αντιτάχθηκαν στα περιοριστικά μέτρα και προσβλήθηκαν και οι ίδιοι από την ασθένεια.

Η Κίνα, η χώρα στην οποία εμφανίστηκε στη πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη επειδή δεν υπήρχαν δεδομένα για τα τεστ που γίνονται. Το Πεκίνο προσπάθησε να αποδείξει ότι διαχειρίστηκε καλά την πανδημία χάρη στο αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα της χώρας, σε αντίθεση με πολλές δυτικές δημοκρατίες.

Σύμφωνα ωστόσο με το Ινστιτούτο Λόουι, κανένα πολιτικό σύστημα δεν αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Ορισμένες χώρες την διαχειρίστηκαν καλύτερα από άλλες, αλλά οι περισσότερες ξεχώρισαν λόγω των κακών αποτελεσμάτων τους», σημείωσε.

Οι χώρες με πληθυσμό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων φαίνεται ότι είχαν το πλεονέκτημα. «Γενικά, οι χώρες με μικρότερο πληθυσμό, με συνεκτική κοινωνία και με αποτελεσματικούς θεσμούς είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια κρίση, όπως μια πανδημία», τονίζεται στην έρευνα.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα και 2,16 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr