Το πραγματικό επίπεδο ραδιενέργειας στο οποίο εξετέθη ο πληθυσμός της Γαλλικής Πολυνησίας κατά την διάρκεια των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό (1966-1996) έχει υποτιμηθεί, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Disclose που δημοσιεύεται σήμερα.

Επί δύο χρόνια το Disclose ανέλυσε 2.000 σελίδες στρατιωτικών στοιχείων, αποχαρακτηρισμένων το 2013 από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, σε συνεργασία με το βρετανικό 3D Interpret και το ερευνητικό πρόγραμμα Science and security global του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

ADVERTISING

Η έρευνα έφθασε στην «επαναξιολόγηση της δόσης στον θυρεοειδή των κατοίκων των νησιών Γκαμπιέ, Τουρέια και Ταϊτή κατά την διάρκεια των έξι πυρηνικών δοκιμών με την μεγαλύτερη ραδιενεργό ρύπανση στην ιστορία του Κέντρου Πειραματισμών Ειρηνικού. Αποτέλεσμα: οι εκτιμήσεις κυμαίνονται ανάμεσα στις 2 και στις 10 φορές υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (CEA) το 2006», σύμφωνα με το Disclose.

Για να εξηγήσει την διαφορά στους δικούς του υπολογισμούς και τους υπολογισμούς του CEA, το Disclose αναφέρεται σε διαφορετικές ερμηνείες των δεδομένων.

Για παράδειγμα, για την πυρηνική δοκιμή του 1966 στην Μουρουροά, η οποία ονομάσθηκε Aldébaran, οι επιστήμονες του CEA «θεωρούν ότι ο τοπικός πληθυσμός δεν έπινε παρά νερό του ποταμού, και όχι βρόχινο νερό». Ομως, πολλοί κάτοικοι του αρχιπελάγους έπιναν βρόχινο νερό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σε ό,τι αφορά την δοκιμή Centaure, τον Ιούλιο 1974, «σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, που βασίζονται σε επιστημονική επαναξιολόγηση της ρύπανσης με ραδιενέργεια στην Γαλλική Πολυνησία, περί τους 110.000 κάτοικοι εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του αρχιπελάγους την εποχή εκείνη», σύμφωνα με την έρευνα.

«Χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Μικτή Υπηρεσία Ραδιολογικής Ασφάλειας (SMSR) την εποχή της δοκιμής (1974). Τα ίδια δεδομένα που χρησιμοποίησε το CEA για την επαναξιολόγηση των δημοσιευμένων δεδομένων σε μελέτη του 2006…Αλλά σύμφωνα με την δική μας μελέτη, οι εκτιμήσεις του CEA σε ό,τι αφορά την εναπόθεση στο έδαφος ήταν υποτιμημένες κατά περισσότερο του 40%.

Η μελέτη του CEA αποτελεί σημείο αναφοράς για την Επιτροπή Αποζημιώσεων των Θυμάτων των Πυρηνικών Δοκιμών ((Civen) στην εξέταση των φακέλων των θυμάτων των πυρηνικών δοκιμών.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πολιτών της Πολυνησίας στους οποίους έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ανέρχεται σε 63 άτομα, σύμφωνα με το Disclose.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr