Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει τις συνεχιζόμενες εδώ και ένα μήνα διαδηλώσεις για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου να εξελιχθούν σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες παρόμοιες με αυτές του 2013, αποκαλώντας τους διαδηλωτές «τρομοκράτες».

Αψηφώντας την κυβερνητική απαγόρευση διαδηλώσεων, φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρήθηκαν για τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, ακαδημαϊκού και πρώην πολιτικού υποψηφίου, ως πρύτανη από τον Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι η διαδικασία ήταν αντιδημοκρατική και ζητούν την παραίτησή του, προκαλώντας μια εθνική συζήτηση σχετικά με την εμβέλεια της κυβέρνησης και χωριστές διαμαρτυρίες σε άλλες περιοχές της χώρας. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα και 69 άλλοι στην Άγκυρα.

Η αναταραχή θυμίζει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 2013, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια σε κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή αντιγράφων οθωμανικών στρατώνων στο πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης.

«Αυτή η χώρα δεν θα διοικείται από τρομοκράτες. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να το αποτρέψουμε », δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος του ΑΚ. Είπε ότι οι νέοι διαδηλωτές στερούνται «εθνικών και πνευματικών αξιών» της Τουρκίας και είναι μέλη τρομοκρατικών ομάδων.

«Είστε μαθητές ή τρομοκράτες που προσπαθείτε να επιτεθείτε στο δωμάτιο του πρύτανη;» Ο Ερντογάν είπε. «Αυτή η χώρα δεν θα ζήσει ξανά εκδήλωση Gezi στο Ταξίμ, δεν θα το επιτρέψει. Δεν έχουμε σταθεί με τρομοκράτες και δεν θα το κάνουμε ».

Ο Μπουλού είπε νωρίτερα ότι δεν θα παραιτηθεί παρά τις αυξανόμενες κλήσεις. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ», ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε δημοσιογράφους.

Την Τρίτη, ακαδημαϊκοί συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πανεπιστημιούπολη Bogazici με τις πλάτες τους στραμμένες στο κτίριο του πρύτανη σε διαμαρτυρία και φώναζαν «ο Μελίχ Μπουλού να παραιτηθεί», φέρνοντας πινακίδες με την ένδειξη «159», τον αριθμό των κρατουμένων τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από το Reuters


Πηγή: timesnews.gr