Ερώτηση – παρέμβαση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις ξεκάθαρα «κούφιες» υποσχέσεις περί αξιοκρατικών προσλήψεων από πλευράς της κυβέρνησης και την ψήφιση του σχετικού νόμου (Ν. 4675/2021), αφού μόλις δύο ημέρες μετά και συγκεκριμένα την Κυριακή 17.01.2021 και ώρα 18:24 δημοσιεύθηκε προκήρυξη  για την πρόσληψη στην Περιφέρεια Αττικής, 406 υπαλλήλων με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και προθεσμία υποβολής αιτήσεων ούτε δύο 24ωρα αργότερα, στις 19.01.2021 και ώρα 12:00 (!).

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής: «Από τις 406 συνολικά προσλήψεις οι 188 αφορούσαν υπαλλήλους που ήδη υπηρετούσαν στο Δημόσιο, καθώς είχαν προσληφθεί επί πανδημίας. Στις υπόλοιπες 215 θέσεις, προσλήφθηκαν μόνο όσοι είχαν εκ των προτέρων ενημέρωση, μιας και είναι αδύνατο σε καιρό πανδημίας που οι δημόσιες υπηρεσίες δεν δέχονται κοινό παρά μόνο με ραντεβού που κλείνεται εβδομάδες νωρίτερα, να καταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα στις λίγες μόλις ώρες που μεσολάβησαν από την έκδοση της προκήρυξης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Χαρακτηριστικό της προκήρυξης, επίσης, είναι ότι για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού, κρίθηκαν αναγκαίοι 125 Διοικητικοί Γραμματείς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις 5 νοσηλευτές. Συνολικά, από τις 406 θέσεις, μόνο 65 αφορούν ειδικότητες σχετικές με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενώ οι υπόλοιπες 341 αφορούν εντελώς άσχετο προσωπικό με την πανδημία.

Η προκήρυξη πάσχει σοβαρά και σε θέματα διαφάνειας, μιας και πουθενά σε αυτή δεν αναφέρονται τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων. Γίνεται μόνο αναφορά στα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχουν, αλλά καμία νύξη για τον τρόπο που θα αξιολογηθούν υποψήφιοι με όμοια τυπικά προσόντα. Στην προκήρυξη, δεν προβλέπεται, επίσης, καμία δυνατότητα ενστάσεων από υποψηφίους που ενδεχομένως κρίνουν ότι αδικήθηκαν ή παραλείφθηκαν κάποια από τα προσόντα τους κατά την αξιολόγηση.

Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει ένσταση για μια διαδικασία αξιολόγησης όταν δεν υπάρχουν τα κριτήρια αξιολόγησης;

Επιπλέον, […] η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν  από τον αντιπεριφερειάρχη για θέματα Πολιτικής προστασίας και περιβάλλοντος, την αντιπεριφερειάρχη για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και μια εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για θέματα κοινωνικής μέριμνας, όλοι στενοί συνεργάτες του κ. περιφερειάρχη. Αποτελούνταν, δηλαδή, από 3 αιρετούς συνεργάτες του κ. Περιφερειάρχη…

Σύμφωνα, δε, με δημοσιεύματα, πολλοί εκ των τελικώς επιλεγέντων είναι συγγενείς ατόμων που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του κ. Πατούλη για την διεκδίκηση της περιφέρειας Αττικής, κατά τις εκλογές του 2019».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Κατέρρευσαν οι κούφιες υποσχέσεις περί αξιοκρατικών προσλήψεων δύο μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του Ν4765/2021»

Ενώ ακόμα αντηχούσαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για διασφάλιση της αξιοκρατίας κατά τη συζήτηση του Νόμου 4765 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που έλαβε χώρα στις 15/1/2021, δύο μόλις ημέρες μετά οι δεξιοί αιρετοί της κυβερνητικής παράταξης διαψεύδουν ηχηρά τις διαβεβαιώσεις αυτές. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 17.01.2021 και ώρα 18:24 δημοσιεύθηκε προκήρυξη[1] για την πρόσληψη στην Περιφέρεια Αττικής 406 υπαλλήλων με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και προθεσμία υποβολής αιτήσεων λίγες ώρες αργότερα, στις 19.01.2021 και ώρα 12:00.

Από τις 406 συνολικά προσλήψεις οι 188 αφορούσαν υπαλλήλους που ήδη υπηρετούσαν στο Δημόσιο, καθώς είχαν προσληφθεί επί πανδημίας. Στις υπόλοιπες 215 θέσεις, προσλήφθηκαν μόνο όσοι είχαν εκ των προτέρων ενημέρωση, μιας και είναι αδύνατο σε καιρό πανδημίας που οι δημόσιες υπηρεσίες δεν δέχονται κοινό παρά μόνο με ραντεβού που κλείνεται εβδομάδες νωρίτερα, να καταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα στις λίγες μόλις ώρες που μεσολάβησαν από την έκδοση της προκήρυξης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Χαρακτηριστικό της προκήρυξης, επίσης, είναι ότι για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού, κρίθηκαν αναγκαίοι 125 Διοικητικοί Γραμματείς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις 5 νοσηλευτές. Συνολικά, από τις 406 θέσεις, μόνο 65 αφορούν ειδικότητες σχετικές με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενώ οι υπόλοιπες 341 αφορούν εντελώς άσχετο προσωπικό με την πανδημία.

Η προκήρυξη πάσχει σοβαρά και σε θέματα διαφάνειας, μιας και πουθενά σε αυτή δεν αναφέρονται τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων. Γίνεται μόνο αναφορά στα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχουν, αλλά καμία νύξη για τον τρόπο που θα αξιολογηθούν υποψήφιοι με όμοια τυπικά προσόντα. Στην προκήρυξη, δεν προβλέπεται, επίσης, καμία δυνατότητα ενστάσεων από υποψηφίους που ενδεχομένως κρίνουν ότι αδικήθηκαν ή παραλείφθηκαν κάποια από τα προσόντα τους κατά την αξιολόγηση. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει ένσταση για μια διαδικασία αξιολόγησης όταν δεν υπάρχουν τα κριτήρια αξιολόγησης;

Τούτων δοθέντων, είναι άξια θαυμασμού η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης η οποία κατάφερε να βγάλει πίνακες αποτελεσμάτων εντός ολίγων ημερών, παρά τις χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν και την απουσία κριτηρίων αξιολόγησης. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν  από τον αντιπεριφερειάρχη για θέματα Πολιτικής προστασίας και περιβάλλοντος, την αντιπεριφερειάρχη για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,και μια εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για θέματα κοινωνικής μέριμνας, όλοι στενοί συνεργάτες του κ. περιφερειάρχη. Αποτελούνταν, δηλαδή, από 3 αιρετούς συνεργάτες του κ. περιφερειάρχη.

Σύμφωνα, δε, με δημοσιεύματα[2], πολλοί εκ των τελικώς επιλεγέντων είναι συγγενείς ατόμων που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του κ. Πατούλη για την διεκδίκηση της περιφέρειας Αττικής, κατά τις εκλογές του 2019.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των προσληφθέντων, δεδομένου ότι κανένα κριτήριο δεν ήταν διατυπωμένο στην προκήρυξη πρόσληψης;
  2. Θεωρείτε ορθή διοικητική πρακτική την εξέταση χιλιάδων υποψηφίων προς πρόσληψη από επιτροπές οι οποίες αποτελούνται αποκλειστικά από αιρετά στελέχη της αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα το σύνολο των μελών της επιτροπής προέρχεται από την ίδια παράταξη.
  3. Δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν4765/2021 το ΑΣΕΠ ελέγχει μόνο την ύπαρξη ή μη επείγουσας ανάγκης για προσλήψεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ποιος ελέγχει την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και αξιοκρατίας (πχ επαρκής χρόνος μεταξύ προκήρυξης και ημερομηνίας κατάθεσης δικαιολογητικών, κριτήρια αξιολόγησης υποψηφίων κ.λπ) των εν λόγω προκηρύξεων;
  4. Με ποια διαδικασία ενημερώνεται το ΑΣΕΠ για τέτοιες προκηρύξεις ώστε να μπορεί να ασκήσει τον κατά τον άρθρο 36 του Ν4765/2021 προβλεπόμενο έλεγχο; Είχε εφαρμοστεί η διαδικασία αυτή για την συγκεκριμένη προκήρυξη;
  5. Δεδομένου ότι το άρθρο 20 του Ν2190/1994, που αναφέρεται ως νομιμοποιητική βάση της προκήρυξης, είχε πλέον αντικατασταθεί από το άρθρο 36 του Ν4765/2021, είναι νόμιμη η προκήρυξη της περιφέρειας Αττικής;
  6. Πως διασφαλίζεται η δυνατότητα προσφυγής των ενδιαφερομένων έναντι των αποτελεσμάτων της «αξιολόγησης» των υποψηφίων στην εν λόγω προκήρυξη;
  7. Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να πάψουν οι ανάγκες της πανδημίας να αποτελούν παράθυρο για εκατοντάδες προσλήψεις ημετέρων;

Και παρακαλούμε για την κατάθεση των κάτωθι εγγράφων

  1. Τα πρακτικά αξιολόγησης των αιτήσεων πρόσληψης όπως συντάχθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης.
  2. Το με αριθ.πρωτ.1005750/29-12-2020 έγγραφο του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης Περιφερειάρχη και Συλλογικών οργάνων.
  3. Τα με αριθ.πρωτ.1005742/29-12-2020 και 34459/15-1-2021 έγγραφα Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής  Προστασίας και Περιβάλλοντος.

Η Ερωτώσα Βουλευτής       

Ευαγγελία Λιακούλη


Πηγή: timesnews.gr