Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ευρωομάδα Αριστεράς: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες μονομερείς ενέργειες και εντάσεις...

Ευρωομάδα Αριστεράς: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες μονομερείς ενέργειες και εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

314
0

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE -NGL και η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη συμφωνημένη βάση και από το σημείο όπου σταμάτησαν τα πράγματα στο Crans Montana (2017) για την επίλυση του Κυπριακού, καλούν την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις παράνομες μονομερείς ενέργειες και να προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τονίζουν ότι η διαμάχη για τις οικονομικές θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, και εάν αποτύχουν, τότε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

ΗΟμάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με την GUE-NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκάλεσαν τηλεδιάσκεψη για την αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η κατάσταση της διεθνούς ασφάλειας επιδεινώθηκε πρόσφατα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση, η GUE-NGL και η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά δήλωσαν τα εξής:

“Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, στις προσπάθειές της να γίνει ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, ακολουθεί πρόσφατα έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο στην περιοχή, επενδύοντας σε εθνικιστικές ρητορικές και επιθετικές μονομερείς ενέργειες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.”

“Έχει αυξήσει σημαντικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, έστειλε πολεμικά πλοία για να υποστηρίξει την έρευνα των αποθέσεων φυσικού αερίου κοντά στο νησί Καστελόριζο και συνεχίζει να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσω αυτών των παράνομων ενεργειών και αβάσιμων ισχυρισμών στην υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, επιδεινώνει και στρατιωτικοποιεί τη διαμάχη σχετικά με τους σχετικούς ισχυρισμούς κυριαρχίας”.

“Πιστεύουμε ότι η γεώτρηση, η επεξεργασία και η κατανάλωση υδρογονανθράκων αποτελούν μείζονα κίνδυνο σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική κρίση. Μια νέα πράσινη συμφωνία βιωσιμότητας στη Μεσόγειο πρέπει να αναπτυχθεί ως κοινός στόχος από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής”.

“Ωστόσο, έως ότου αναπτυχθεί μια αντι-καπιταλιστική και αντι-εθνικιστική οικολογική προσέγγιση του θέματος σε παγκόσμιο επίπεδο, η σχετική διαφορά πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως παράνομες μονομερείς ενέργειες, οι οποίες, αντί να κάνουν καλό για τους λαούς της περιοχής, πυροδότησαν και στρατιωτικοποίησαν ιστορικά ριζωμένες εντάσεις και προώθησαν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απομονώνοντας έτσι την Τουρκία ακόμη περισσότερο από τους γείτονές της και τις χώρες της Μεσογείου και της ΕΕ”.

“Η διαμάχη για τις οικονομικές θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις, βάσει του δικαίου της θάλασσας, και εάν αποτύχουν, τότε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.”

“Ανάλογα με την επιλογή της Τουρκίας για την πορεία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ειρηνικών διαπραγματεύσεων, πρέπει να προωθηθεί μια συγκεκριμένη και θετική ευρω-τουρκική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, της εφαρμογής και της αναβάθμισης προηγούμενων συμφωνιών, καθώς και του στρατηγικού διαλόγου για περιφερειακά θέματα”.

“Η περιγραφείσα κρίση αποκαλύπτει ότι η ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής και τις προοπτικές μιας οριστικής διευθέτησης μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών”.

“Παρά το γεγονός ότι το πρόσφατο άνοιγμα εκ μέρους της Τουρκίας της παράκτιας γραμμής του Βαρωσίου κατά παράβαση του ψηφίσματος ΣΑΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και η δηλωμένη πρόθεση για την παράνομη διευθέτησή τους αυξάνουν επίσης την ένταση και υπονομεύουν τις προοπτικές ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, καλούμε την Τουρκία να το αντιστρέψει, να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να δεσμευτεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων βάσει της συμφωνημένης βάσης και από το σημείο όπου σταμάτησαν τα πράγματα στο Crans Montana (2017), προς όφελος του λαού της Κύπρου στο σύνολό του, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων”.

“Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτό ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ. Δυστυχώς, η ολοένα και πιο επιθετική θέση της τουρκικής κυβέρνησης και του νέου Τουρκοκυπρίου ηγέτη, που τώρα είναι υπέρ λύσης δύο κρατών, ενέχει σοβαρό κίνδυνο σε σχέση με την επανένωση της Κύπρου “.

“Η ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων δεν είναι μόνο η προώθηση αυτών των προτάσεων, αλλά και η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων υπέρ της ειρήνης στις χώρες της περιοχής, καθώς η διπλωματία των λαών είναι για εμάς εξίσου σημαντική με την επίσημη διπλωματία. Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα προοδευτικά κόμματα και λαούς να μην παραμείνουν σιωπηλοί θεατές, αλλά να ασχοληθούν ενεργά με το ζήτημα για να αποτρέψουν εθνικιστικές και δεξιές λαϊκιστικές συζητήσεις να κυριαρχήσουν στη συζήτηση “, καταλήγει η δήλωση.


Πηγή: timesnews.gr