Σκληρή κριτική κατά της Άγκυρας άσκησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει της σημερινής συζήτησης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, για τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.

«Τα λόγια τελείωσαν» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΕΛΚ, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της έναντι της Άγκυρας.

«Τα σχέδια της Τουρκίας να «ανοίξει» την περιφραγμένη περιοχή Βαρώσια υπό συνθήκες κατοχής πρέπει να καταδικαστούν έντονα. Πρόκειται για μια άλλη επίθεση στην περιφερειακή σταθερότητα, παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους της», δήλωσαν κορυφαίοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

«Δυστυχώς, αντί της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπουμε συνεχείς προκλήσεις από την τουρκική ηγεσία. Η ώρα για λόγια έχει περάσει. Με την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στη Βαρώσια, η Τουρκία απέδειξε και πάλι ότι δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση των συγκρούσεων. Ακόμα χειρότερα: δείχνει ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να διαιρέσει μόνιμα ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οι ενέργειές της έχουν συνέπειες και ότι όλα τα μέλη της ΕΕ στηρίζουν την Κύπρο», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ.

Η ΕΕ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις

«Η Τουρκία συνέχισε να κλιμακώνει τις προκλήσεις και την επιθετικότητά της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Το επαίσχυντο και παράνομο άνοιγμα από την Τουρκία της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, υπό συνθήκες κατοχής, αντιβαίνει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πρέπει να σταματήσουν τώρα. Είναι καιρός η ΕΕ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου ευρωβουλευτής, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ομάδα του ΕΛΚ.

«Η αυξανόμενη απόκλιση της Τουρκίας από τα πρότυπα και τις αξίες της ΕΕ έφερε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πρέπει τώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του Kris Peeters, ο οποίος συζήτησε τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία εξ ονόματος της Ομάδας του ΕΛΚ. «Ένας συνδυασμός καλά στοχοθετημένων μέτρων και διαλόγου πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση που να εξυπηρετεί τους Κυπρίους», πρόσθεσε.

Τα τουρκικά ηγετικά σχέδια για τα Βαρώσια θα υπονομεύσουν σοβαρά τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης, προστίθενται σε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως παράνομες γεωτρήσεις στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, διμερή συμφωνία με τη Λιβύη που προσπαθεί να αλλάξει τα θαλάσσια σύνορα ή την κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη Συρία.


Πηγή: timesnews.gr