«Ούτε «αμεσότητα» ούτε «αλληλεγγύη» παρέχει το κατ’ευφημισμόν Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ), όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά από την απάντηση της Επιτρόπου E. Ferreira σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που ζητούσε άμεσες αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Καρδίτσας.

Η Επίτροπος επαναλαμβάνει την κατηγορηματική άρνηση της ΕΕ για αποζημιώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά δηλώνοντας ότι «οι ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμες» και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την ανακούφιση των κατοίκων» τονίζει σε σχόλιό της η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Στην απάντηση γίνεται επίσης φανερό ότι, ακόμη και σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου για την αποκατάσταση υποδομών, η χρηματοδοτική ενίσχυση πρώτον θα γίνει με κριτήριο την περιβόητη «αρχή» της Ε.Ε. περί «κόστους-οφέλους», όπου κόστος είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όφελος η ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών. Ωστόσο, οι ανάγκες των κατοίκων είναι άμεσες και επιτακτικές και αναδεικνύονται σε κάθε νέα κακοκαιρία όπως με τις βροχές της τελευταίας εβδομάδας όπου για άλλη μια φορά η περιοχή ήταν αθωράκιστη.

Mάλιστα η Επίτροπος ξεκαθαρίζει κυνικά ότι η οποία «στήριξη» θα έρθει μετά από μήνες, καθώς το ΤΑΕΕ δεν είναι «μέσο ταχείας αντίδρασης» όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, στην απάντησή της επικαλείται τα «διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία» της ΕΕ ως πανάκεια. Στην πραγματικότητα βέβαια σε δεκάδες περιοχές της χώρας μας άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, σπίτια και υποδομές καταστρέφονται, και όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς γιατί η γύμνια υποδομών είναι άμεσο αποτέλεσμα ακριβώς της υλοποίησης των ευρωενωσιακών προγραμμάτων που συνδιαμορφώνουν και οι κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας πόσο μακριά κι ενάντια από την ικανοποίηση των λαϊκών βρίσκονται

Η πραγματικότητα είναι ότι όσο τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά επιλέγουν την παρέμβασή τους σε κάθε περιοχή με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει στο σχόλιό της:

Το ΚΚΕ αγωνίζεται στο πλάι των επιτροπών αγώνα στην Καρδίτσα κι απαιτεί εδώ και τώρα:

— να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

— να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους

— να προχωρήσουν τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά – αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

— να παρακαμφθούν οι αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του πακτωλού των δις του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης προορίζεται για να το ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να δοθούν κι από αυτό πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr