Δύο συμμορίες που διέπρατταν συστηματικά κακουργηματικές απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, έχοντας προκαλέσει ζημία 801.725,53 ευρώ από το 2013, έπεσαν στα «δίχτυα» της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Πέμπτης στην Αττική, συνελήφθη αλλοδαπός, αρχηγικό μέλος των συμμοριών, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή άλλων δύο αλλοδαπών και δύο Ελλήνων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας, αποκαλύφθηκε η δράση των δύο συμμοριών, τα μέλη των οποίων από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι και σήμερα οργανώθηκαν από κοινού και επεδίωκαν με μεθοδευμένο κι οργανωμένο τρόπο τη διάπραξη απατών και πλαστογραφιών σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Ως προς τον τρόπο δράσης, το αρχηγικό μέλος προέβαινε στην ίδρυση επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας πλαστά και υφαρπαχθέντα έγγραφα και στοιχεία μελών των συμμοριών.

Τα μέλη αυτά λειτουργούσαν ως «αχυράνθρωποι», προκειμένου να αναλαμβάνουν την αστική και ποινική ευθύνη των οφειλών (ασφαλιστικές εισφορές, κ.α.) έναντι του ελληνικού Δημοσίου και κυρίως του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).

Στη συνέχεια, έχοντας εξαπατήσει το Δημόσιο ως προς το πραγματικό πρόσωπο του υπευθύνου των επιχειρήσεων, ασφάλιζε σε αυτές άτομα, αποφεύγοντας την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Στις επιχειρήσεις ασφαλίζονταν κυρίως άτομα που παρείχαν πραγματική εργασία ή ασφαλίζονταν εικονικά για τα απαιτούμενα ένσημα της παραμονής τους στη χώρα και την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα προέκυψε η ίδρυση τριών εταιρειών, που δραστηριοποιούνταν στην κατασκευή ενδυμάτων-φασόν. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούσαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με τέτοιο τρόπο, ώστε η παύση της δραστηριότητας καθεμίας να συμπίπτει χρονικά με την έναρξη δραστηριότητας της επόμενης.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 διαβατήρια, έγγραφα, παραστατικά και κάρτες ανάληψης, μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και 560 ευρώ.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.


Πηγή: timesnews.gr