Με εκπροσώπους των μικρομεσαίων (ΜμΕ) επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, της εστίασης, των επαγγελματιών και βιοτεχνών συνομίλησε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Φώφη Γεννηματά, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Στη τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Γιώργος Καββαθάς-πρόεδρος ΓΣΕΒΕ, Γιώργος Καρανίκας-πρόεδρος ΕΣΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου-πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης-πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και Νίκος Κουγιουμτζής-αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Από το Κίνημα Αλλαγής μετείχαν επίσης οι Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής-υπεύθυνος ΚΟ, Απόστολος Πόντας, γραμματέας Τομέα Ανάπτυξης, και Στέφανος Κομνηνός, γραμματέας Τομέα Μικρομεσαίων.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε πως «η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Τα οριζόντια και ανεπαρκή μέτρα στήριξης δημιούργησαν μεγάλες αδικίες εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν οι ευνοημένες. Μια ακόμη επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ των ισχυρών, που εντείνει την οικονομική ασφυξία και την απειλή μαζικών λουκέτων και ανεργίας. Αλλάζει τη δομή της οικονομίας».

Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής επαναφέρει την πρότασή του για το σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, πολλά τεστ στον πληθυσμό και σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

«Το αποτυχημένο πείραμα του click away δεν πρέπει να επαναληφθεί στο εμπόριο, αφορά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Στις περιοχές με χαμηλότερο φορτίο, μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα των ραντεβού με τους πελάτες, με τήρηση των μέτρων για μάσκες και χωρητικότητα. Η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων απαιτεί και στοχευμένα μέτρα στήριξης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους. Δεν έχουν ρευστότητα για να ξεκινήσουν. Τα έως τώρα μέτρα απλά κρατούν το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί έξω από το νερό» επισήμανε.

Το ΚΙΝΑΛ, υπενθύμισε, προτείνει:

• Ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για λιανεμπόριο -εστίαση, με το 70% να αποτελεί απευθείας ενίσχυση. Με κύριο κριτήριο τη μείωση του τζίρου.

• Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και κούρεμα των υποχρεώσεων των συνεπών κατά 30%.

• Αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για 4-6 μήνες.

• Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες με ρήτρα απασχόλησης αμέσως μετά το άνοιγμα.

• Αναστολή των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού νόμου για όλο το 2021.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ως πρόσχημα για την οριστική εξόντωση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Όπως προαναγγέλλουν και οι εκθέσεις που εφαρμόζει, για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» υποστήριξε η κ. Γεννηματα.


Πηγή: timesnews.gr