Οι Έλληνες ξενοδόχοι πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η TUI για τα εφετινά πακέτα διακοπών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο τονίζεται ότι αυτό προβλέπεται στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του τουρ οπερέιτορ αυτό το μήνα.

Αυτή η καθυστέρηση πληρωμών, αναφέρουν οι Financial Times, απειλεί την επιβίωση εκατοντάδων ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων.

Οι πληρωμές, που πραγματοποιούνται συνήθως 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης, ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, κεφάλαια που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους τη χειμερινή περίοδο.

Δύο ξενοδόχοι δηλώνουν στους FT ότι η TUI τους οφείλει περισσότερα από 600.000 ευρώ τον καθένα και εάν δεν λάβουν αυτά τα χρήματα αυτό το μήνα πρέπει να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια για να επιβιώσουν. Ταξιδιωτικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στα νησιά έχει να λάβει 70.000 ευρώ από την TUI και σκέφτεται να τερματίσει το συμβόλαιό του μαζί της.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, δηλώνει στο δημοσίευμα ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι «βόμβα» για τα ξενοδοχεία, που έλαβαν το ρίσκο να ανοίξουν φέτος λόγω της πανδημίας και πολλοί έχουν συσσωρεύσει ζημιές. Για πολλά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, αναφέρει ο βουλευτής, θα είναι ένας αγώνας επιβίωσης.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Σαντορινιός και άλλοι 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας την κυβέρνηση να πιέσει την TUI ώστε να αλλάξει την απόφαση και να πληρώσει άμεσα τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους FT ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Τι λέει η TUI

Η TUI, από την πλευρά της, αναφέρει ότι έχει δώσει ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».

Η TUI συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και περισσότερα από 2.000 στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν λαμβάνεις περισσότερα από τους Ισπανούς, καθώς η χώρα μας  κρίθηκε ασφαλής για ταξίδια από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση.

Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η Tui έχει “κάψει” 3 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τους φόβους Έλληνα ξενοδόχου από τη Ρόδο μήπως η Tui εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook. 
Κανείς δεν πίστευε ότι ο Thomas Cook θα μπορούσε να πτωχεύσει, αλλά συνέβη, λέει, γι αυτό και η καθυστέρηση πληρωμών από την TUI επαναφέρει στο μυαλό ένα τέτοιo ενδεχόμενο ξανά.

Πηγή: timesnews.gr