Οι χώρες μέλη της G20 είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιώντας στο προσχέδιο της ανακοίνωσης ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει «άνιση, εξαιρετικά αβέβαιη και υπόκειται σε αυξημένους καθοδικούς κινδύνους».

Το να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία είναι το κλειδί για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρουν οι ηγέτες της G20 στο προσχέδιο, αποσπάσματα του οποίου είδε το Reuters.

Η τελική κοινή δήλωση θα κυκλοφορήσει από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας και των άλλων χωρών της G20, αφού συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα Σάββατο.

Στο προσχέδιο, οι ηγέτες σημειώνουν  ότι η κρίση του κορωνοϊού είχε πλήξει περισσότερο τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και αναφέρουν ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους τους πέρα ​​από το προσωρινό μορατόριουμ για τις επίσημες πληρωμές χρέους που πρόκειται να λήξει τον Ιούνιο του 2021.

Οι ηγέτες της G20 αναφέρουν ότι θα αποφασίσουν την επόμενη άνοιξη εάν θα παρατείνουν τη στάση πληρωμών, την Πρωτοβουλία Αναστολής Υπηρεσιών Χρέους, για άλλους 6 μήνες, και εγκρίνουν το κοινό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους που θεσπίσθηκε από τους επίσημους πιστωτές της Ομάδας του Παρισιού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για όσο διάστημα απαιτείται για τη διαφύλαξη της ζωής, των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των ανθρώπων, τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρέχοντας ασφάλεια παράλληλα από τους αρνητικούς κινδύνους», αναφέρεται στη δήλωση.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι τόσο οι δανειολήπτες όσο και οι πιστωτές πρέπει να είναι πιο διαφανείς αναφορικά με το επίσημο και το ιδιωτικό χρέος και παροτρύνει τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της G20 για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς είπε στους αξιωματούχους της G20 χθες Παρασκευή, ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να χρειαστούν νομοθετικές αλλαγές για να ωθήσουν τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κρίσης, πρέπει να προχωρήσουμε τώρα με τις διαδικασίες ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε.

Μέσω της ανακοίνωσης εκφράζεται η στήριξη για την προσπάθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διερευνήσει τα πρόσθετα εργαλεία για την αντιμετώπιση των αναγκών των χωρών καθώς εξελίσσεται η κρίση και για την αντιμετώπιση των «ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα μικρά αναπτυσσόμενα κράτη».

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θετική εξέλιξη ​​για ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, την κατάρρευση του τουρισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτό στην επέκταση του κοινού πλαισίου της G20 ώστε να συμπεριλάβει χώρες μεσαίου εισοδήματος και τα μικρά νησιωτικά κράτη, αλλά αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζονται όλα τα μέλη της G20.

Ο Ερίκ Λεκόμπ, εκτελεστικός διευθυντής του Jubilee USA Network, δήλωσε ότι η G20 έκανε μεγάλα βήματα προς την αντιμετώπιση του ιλιγγιώδους χρέους πολλών χωρών. «Δείχνει την αυξανόμενη κατανόηση του πόσο σοβαρή είναι η κρίση και πόσο πιο σοβαρή μπορεί να γίνει», τόνισε.

Ο Δημοκρατικός νεοεκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είναι πιθανό να ακολουθήσει μια πιο συνεργατική στάση σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την ανάληψη της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Αναμένεται να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα και να αντιστρέψει τις απειλές από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή: Reuters


Πηγή: timesnews.gr