Καθώς η απειλή ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού «στοιχειώνει» το μυαλό των ανθρώπων, οι αρχές στη Γαλλία λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα για τη σημερινή ημέρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σε ένα τηλεγράφημα που απευθύνεται στους νομάρχες, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, είναι πολύ ξεκάθαρος: «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες στον αγώνα κατά των μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων και των φαινομένων της αστικής βίας. Δεν θα συμβιβαστούμε σε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις και ​​πάρτι», προειδοποίησε μαζί με τον πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ.

«Ζήτησα από την αστυνομία να ενισχύσει περαιτέρω τους ελέγχους», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει «με τακτική και μετριοπάθεια, αλλά δεν θα υπάρχουν οδηγίες για επιείκεια».  Είναι σαφές ότι η αστυνομία και οι χωροφύλακες θα είναι χωρίς επιείκια απέναντι στους παραβάτες.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 8 το βράδυ, ο έλεγχος θα αυξηθεί. Συνολικά, τουλάχιστον 100.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται «επί ποδός».

Στο τηλεγράφημά του, ο Νταρμανίν ζητά να δημιουργήσει «ορατά» κέντρα ελέγχου και να συγκεντρώσει τη δράση «σε κέντρα πόλεων και γειτονιές και ευαίσθητες περιοχές που υπόκεινται περισσότερο σε αυτά τα φαινόμενα».

«Πρόκειται να δημιουργήσουμε δυναμικές περιπολίες που θα επιτρέπουν στις μονάδες να διασχίζουν οικισμούς αλλά και τα πιο απομακρυσμένα μέρη της  κάθε περιοχής», διαβεβαιώνει ένας αστυνομικός που προειδοποιεί: «Σε όλους παραβάτες που εντοπίζονται στους δρόμους χωρίς έγκυρη βεβαίωση θα επιβληθούν πρόστιμα».

Οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες θα επικεντρωθούν και στα άτομα που καταγγέλλονται από γείτονες στην άκρη όταν πρόκειται για ηχορύπανση. Σύμφωνα με μια τελευταία έκθεση της Νομαρχιακής Αστυνομίας που γνωστοποιήθηκε στη Le Figaro, εκδόθηκαν 1.880 αναφορές για νυχτερινό θόρυβο μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου στο Παρίσι και στα εσωτερικά προάστια. Πρόκειται για αύξηση κατά 55% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

«Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά είναι να μην την γιορτάσουμε», συνόψισε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο Journal du Dimanche.

Με πληροφορίες από τη Le Figaro.


Πηγή: timesnews.gr