Η γαλλική κυβέρνηση θα επιτρέψει στους ηλικιωμένους που έχουν εμβολιαστεί να βγαίνουν από τους οίκους ευγηρίας, την ώρα που το 80% εξ αυτών έχει ήδη λάβει μια πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας «θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος θέλει να τους «επιστρέψει σταδιακά την ελευθερία».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας ανέστειλε την απαγόρευση εξόδου των τροφίμων, που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και πολλούς μήνες, κρίνοντάς την «δυσανάλογη».

Η κυβέρνηση θέλει να παροτρύνει το προσωπικό των οίκων ευγηρίας να εμβολιαστεί επίσης, την ώρα που μόλις το 43% εξ αυτών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας της Γαλλίας.

Επιδιώκοντας να αποφύγει ένα καθολικό λοκντάουν, η κυβέρνηση επιλέγει στοχευμένα μέτρα σε ορισμένες γεωγραφικές ζώνες, που έχουν πληγεί περισσότερο.

Επομένως, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κάτοικοι του Πα ντε Καλέ, στη βόρεια Γαλλία, θα μπουν σε καραντίνα στα σπίτια τους από αύριο και για τέσσερα συναπτά Σαββατοκύριακα, όπως ακριβώς κάνουν ήδη οι κάτοικοι ενός τμήματος των παραλίων στην Κυανή Ακτή, κοντά στη Νίκαια (νοτιοανατολικά) ή της Δουνκέρκης (βόρεια).

Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει «πάντα ανησυχητική», προειδοποιεί η Αρχή Υγείας της Γαλλίας (SpF), επισημαίνοντας μια νέα αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στα 149.307. Οι νέες νοσηλείες έχουν επίσης αυξηθεί λίγο, στις 9.613, όπως και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, στις 1.871.

Συνολικά, οι αρχές έχουν επίσημα καταγράψει 87.835 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας.

Όμως, αν και το γενικό πλαίσιο παραμένει επιδεινούμενο, η SpF σημειώνει μια «βελτίωση του συνόλου των δεικτών στους ανθρώπους 75 ετών και άνω, σε συμφωνία με την αύξηση της εμβολιακής κάλυψης».

Μια πρώτη δόση εμβολίου έχουν ήδη λάβει 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι και σχεδόν 1,8 εκατομμύρια μια δεύτερη, εκ των 7 εκατομμυρίων δόσεων που είναι διαθέσιμες στη Γαλλία για έναν πληθυσμό 67 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη: να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα, χρησιμοποιώντας όλες τις δόσεις που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας», έγραψε στο Twitter ο Ολιβιέ Βεράν.

Η κυβέρνηση επανέλαβε τους στόχους της: τουλάχιστον 10 εκατομμύρια πρώτες δόσεις έως τα μέσα Απριλίου, 20 εκατομμύρια έως τα μέσα Μαΐου και 30 εκατομμύρια έως το καλοκαίρι.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr