Είναι “μια μάχη” που πρέπει να δίνουμε “πρωί, μεσημέρι, βράδυ”: ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε χθες την επιτάχυνση του εμβολιασμού ενώ τα σημάδια εξάπλωσης της επιδημίας πολλαπλασιάζονται και οι επικρίσεις δεν λιγοστεύουν όσον αφορά τη στρατηγική του απέναντι στην Covid-19.

“Δεν υπάρχει αργία, δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο γι αυτή τη μάχη”, επέμεινε ο αρχηγός του κράτους μετά την επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο στη Βαλανσιέν, στη περιφέρεια Οτ-ντε-Φρανς, στον βορρά, την πλέον πληγείσα από την επιδημία μαζί με την περιφέρεια του Παρισιού.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, ο Μακρόν ανακοίνωσε σειρά λύσεων που αναμένονται συγκεκριμένες και γρήγορες, όπως η έναρξη από το Σάββατο των εμβολιασμών των άνω των 70 ετών ή ακόμη τη δημιουργία εθνικού τηλεφωνικού αριθμού για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός ήταν μέχρι τώρα ανοιχτός για τους τρόφιμους των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων, για τους άνω των 75 ετών, για τους 50-74 ετών με συννοσηρότητες, για όλους τους επαγγελματίες υγείας.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι το εμβόλιο θα χορηγείται στους εκπαιδευτικούς από τα μέσα Απριλίου.

Επίσης, μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα “θα λειτουργούν από τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ – Ρινασέ. Ο στόχος είναι να αποκτήσει η χώρα 100 με 200 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, ανάμεσά τους το Σταντ ντε Φρανς, το εθνικό στάδιο της Γαλλίας, στις πύλες του Παρισιού.

Αλλά η κυβέρνηση με δυσκολία πείθει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, απέναντι κυρίως στη Βρετανία όπου 28 εκατομμύρια Βρετανοί έλαβαν ήδη μια δόση, έναντι 6,3 εκατομμυρίων Γάλλων. ‘Ενα ανεπαρκές επίπεδο για την έξοδο από την υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει περισσότερους από 92.600 θανάτους τον τελευταίο χρόνο, από τους οποίους οι 292 το τελευταίο 24ωρο.

Ο Μακρόν απέρριψε την ευθύνη για τους αργούς ρυθμούς παράδοσης του ομίλου AstraZeneca, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία “δίνει μάχη” για να λάβει τις δόσεις που της οφείλει ο σουηδο-βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος. Είπε επίσης ότι η άφιξη του εμβολίου της Johnson & Johnson “θα αλλάξει τη διάσταση από τον Απρίλιο”.

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν σταματά να αυξάνεται, με περισσότερους από 4.600 ασθενείς σήμερα, και να πλησιάζει την κορύφωση του δεύτερου κύματος το φθινόπωρο (4.900 στις 16 Νοεμβρίου) με μια κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική στην περιφέρεια του Παρισιού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr