Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων και των διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία, κατά του νόμου για την ασφάλεια, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα στο Ελιζέ το υπουργικό συμβούλιο.

Το μέλλον του  αμφιλεγόμενου άρθρου 24 πρέπει ιδίως να συζητηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η οποία πάντως θα αφορά ευρύτερα όλα τα κυρίαρχα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες , ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ζαν Καστέξ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμαράν και άλλοι υπουργοί αναμένεται να πλαισιώσουν τον Μακρόν, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης και της Εθνοσυνέλευσης.

Με τις αντιδράσεις για το άρθρο του νόμου για την «καθολική ασφάλεια», να έρχονται πλέον και εκ των έσω, η κυβέρνηση αναμένεται να αποσύρει το πολυσυζημένο Άρθρο 24, που απαγορεύει την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα δράσης, από τους δημοσιογράφους.  «Εάν καθυστερήσουμε, η απόσυρση του άρθρου 24 δεν θα είναι πλέον αρκετή. Θα απειληθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο », τόνισε κοινοβουλευτική πηγή.

Επεισόδια και συλλήψεις το Σαββατοκύριακο

Οι υπουργοί θα μπορούσαν να υποβάλουν τις πρώτες «προτάσεις» τους στον πρόεδρο, μιας και η συνάντηση αποτελεί ένα είδος «απογραφής» των εξελίξεων του Σαββατοκύριακου.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν το Σάββατο, σε πολλές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομικοί βία και υπέρ της ελευθεροτυπίας. Αφορμή στάθηκε ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς, αλλά και το νομοσχέδιο περί “Καθολικής Ασφάλειας” που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και ο οποίος θεωρείται ότι περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγγέλουν την αστυνομική βία.

Εν τω μεταξύ υπό προσωρινή κράτηση τίθενται οι τρεις γάλλοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό του μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεκλέρ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ αναγγέλλοντας την έναρξη έρευνα εναντίον τους. Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή.

Με πληροφορίες από τη Le Figaro.


Πηγή: timesnews.gr