Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Γαλλία: Τη μείωση κατανάλωσης προϊόντων καπνού και αλκοόλ θέτει ως στόχο ο...

Γαλλία: Τη μείωση κατανάλωσης προϊόντων καπνού και αλκοόλ θέτει ως στόχο ο Μακρόν

189
0

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί η γενιά που θα γίνει 20 το 2030 να είναι η πρώτη άκαπνη γενιά, ενώ δεσμεύτηκε σήμερα να κάνει περισσότερα ώστε να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ, στο πλαίσιο του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου με δεκαετή ορίζοντα.

Όπως είπε ο Μακρόν στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Γαλλίας, έναν δημόσιο θεσμό που συντονίζει την επιστημονική έρευνα για τη συγκεκριμένη νόσο, η κυβέρνηση θα επενδύσει 1,7 δισ ευρώ στον σκοπό αυτόν μέσα στην επόμενη πενταετία, μια αύξηση 20% σε σχέση με την περίοδο 2016-2021.

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη Γαλλία.

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει την δημόσια υγεία σε πρώτη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

Η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 78.000 ανθρώπους στη Γαλλία, ο έβδομος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως.

“Αυτή η στρατηγική είναι φιλόδοξη σε σχέση με τους στόχους που θέτει: να μειώσει μέσα σε μια δεκαετία τους νέους καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν, από 150.000 τον χρόνο σε λιγότερους από 100.000, και να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας των επτά πιο φονικών μορφών καρκίνου”, είπε ο Μακρόν σε τηλεδιάσκεψη με το Ινστιτούτο.

Πρόσθεσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν–70.000–οφείλονται σήμερα σε χρήση προϊόντων καπνού.

Προκειμένου  να μειωθεί αυτός ο αριθμός, ο Μακρόν τόνισε ότι οι τιμές των τσιγάρων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες περιοχές όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα.

“Το αλκοόλ ευθύνεται για το ένα πέμπτο των καρκίνων που μπορούν να αποφευχθούν. Φυσικά το αλκοόλ βρίσκεται στην καρδιά των παραδόσεών μας, δεν στοχεύουμε σε μια κοινωνία χωρίς αλκοόλ”, είπε ο Μακρόν.

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτρέπεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, περιλαμβανομένης της περισσότερο ορατής και λεπτομερούς σήμανσης στο κάθε προϊόν, όπως συμβαίνει με τα τρόφιμα.

Η Γαλλία είναι μια από τις πρώτες οινοπαραγωγούς και εξαγωγούς κρασιού στον κόσμο και η  Pernod Ricard είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών μετά την  βρετανική Diageo.


Πηγή: timesnews.gr