Το ενδεχόμενο προσωρινής απαγόρευσης των ταξιδιών για διακοπές στο εξωτερικό εξετάζει η κυβέρνηση, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον των Γερμανών για διακοπές κυρίως στην Μαγιόρκα, η οποία βγήκε πρόσφατα από τον κατάλογο των «περιοχών κινδύνου». Αναγνωρίζει ωστόσο τα «μεγάλα συνταγματικά εμπόδια».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν εάν είναι εφικτό να αποτραπούν προσωρινά τα ταξίδια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης διασποράς του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου η Καγκελάριος ζήτησε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να εξετάσουν τις νομικές δυνατότητες απαγόρευσης, με την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι «συνταγματικά αδύνατο» να επιβληθεί. Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με το ARD, να εισαχθεί η υποχρέωση αρνητικού τεστ και καραντίνας για όσους επιστρέφουν από οποιαδήποτε χώρα. Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών η εκπρόσωπος Αντρέα Ζάσε δήλωσε πάντως νωρίτερα ότι δεν έχει προγραμματιστεί παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία, όπως είχε συμβεί την προηγούμενη άνοιξη, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Την δυσαρέσκειά του για το θέμα εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να περιορίσουμε την πανδημία μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές και η κινητικότητα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού – η επιτυχία θα έρθει μόνο αν συμμετέχουμε όλοι».

Η Μαγιόρκα αφαιρέθηκε πρόσφατα από τον κατάλογο με τις «περιοχές κινδύνου», ο οποίος καταρτίζεται με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Ο σχετικός δείκτης έπεσε για την Μαγιόρκα κάτω από το όριο των 50 και η περιοχή αφαιρέθηκε αυτομάτως από τον κατάλογο.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr