Ο Τύπος για τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών στη Γερμανία και τη συζήτηση για τoν εμβολιασμό καθηγητών, την απεργία πείνας του Κουφοντίνα και τα ελληνικά ΜΜΕ.

«Λίγα εμβόλια, υπερβολικός χρόνος αναμονής. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη μέχρι πρότινος κατάσταση στη Γερμανία στο μέτωπο εμβολιασμού του πληθυσμού, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Υπερβολικά αργοί». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Με αυτό το δεδομένο μοιάζει παράλογο ότι από τότε που ένα τρίτο εμβόλιο έλαβε πράσινο φως κυκλοφορίας αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο σε αρκετές περιοχές να εμβολιαστεί στο πληθυσμό.

Κέντρα εμβολιασμού έχουν ακόμα ανοιχτά πολλά ραντεβού χωρίς να έχουν φθάσει στα όρια δυνατοτήτων τους και για το λόγο ότι οι αρμόδιες αρχές δεν κατάφεραν να ενημερώσουν εγκαίρως ικανό αριθμό ενδιαφερομένων. Επί εβδομάδες διεξάγονταν δημόσια συζήτηση για νέες αλλαγές στη σειρά προτεραιότητας των εμβολιασμών, αν δηλαδή θα έπρεπε να εμβολιαστούν δάσκαλοι πριν τους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια παρέμεναν ανεκμετάλλευτα στις αποθήκες. Κι ας ήταν γνωστό σε όλους ότι θωρακίζουν από μια βαριά λοίμωξη ή και την διασπορά του ιού. Η κατά γράμμα τήρηση των κανόνων εμβολιασμών που όρισαν οι υγειονομικές αρχές, αλλά κι ο σκεπτικισμός που επικρατεί σε τμήματα του πληθυσμού έναντι του εμβολίου της AstraZeneca προκαλούν ανισορροπίες. Ήρθε επιτέλους η ώρα να προσφερθούν εμβολιασμοί σε όσους είναι τώρα η σειρά τους, όπως κάνουν ήδη κάποια ομόσπονδα κρατίδια».

Θα εμβολιαστεί νωρίτερα το διδακτικό προσωπικό;

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο το αίτημα να εμβολιαστεί το διδακτικό προσωπικό δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών που επέστρεψαν τη Δευτέρα σε δια ζώσης μαθήματα: «Εδώ και ένα χρόνο θεωρείται βέβαιο ότι σχολεία και νηπιαγωγεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν και τα πρώτα που θα ανοίξουν. Τι πιο εύκολο επομένως οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί να εμβολιαστούν πριν από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Οι διορθώσεις στη σειρά προτεραιότητας εκ των υστέρων δεν είναι δύσκολες διότι το εμβόλιο της AstraZeneca όχι μόνο δεν κάνει για τις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και γεμίζει ασφυκτικά τα ψυγεία επειδή οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα εκλεκτικοί όταν πρόκειται για εμβόλια. Η ύπαρξη του βρετανοσουηδικού εμβολίου, ωστόσο σημαίνει ότι κάποιες ομάδες θα αργήσουν περισσότερο να εμβολιαστούν. Οι αστυνομικοί για παράδειγμα είναι οι πρώτοι που δικαίως διαμαρτύρονται ρωτώντας γιατί κινδυνεύουν λιγότερο από το διδακτικό προσωπικό.

Αργοπεθαίνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Για να γίνει δεκτό το αίτημα επιστροφής του στις φυλακές Κορυδαλλού από τα κρατητήρια Δομοκού ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται εδώ και σχεδόν 50 μέρες σε απεργία πείνας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Freitag με τίτλο «Κινδυνεύει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας».

Η αριστερή εφημερίδα παρατηρεί: «Έχει χάσει υπερβολικά πολλά κιλά, δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει, δεν είναι πια σε θέση να πιει ούτε νερό. Στις 17 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε σε εντατική τοπικού νοσοκομείου. Ο ίδιος ζήτησε να αφαιρεθεί ο ορός ενυδάτωσης. Μιας και δεν είναι πια σε θέση να πιεί, αυτό σημαίνει ότι ξεκινά και απεργία δίψας. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα πεθάνει σε τρεις, τέσσερεις, το πολύ πέντε μέρες. Φυσικά υπήρξαν σε Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό αντιδράσεις κατά του τρόπου με τον οποίο οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και επιστήμονες προχώρησαν σε σχετικές δηλώσεις. Και στη περίπτωση Κουφοντίνα ωστόσο ωφελεί την κυβέρνηση ότι ήδη από την αρχή της πανδημίας Τύπος, τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν ευθυγραμμιστεί με τη κυβέρνηση. Όχι με μέτρα καταστολής, αλλά με μεγάλα ποσά που μοιράστηκαν με πρόσχημα την εκστρατεία κατά της πανδημίας “Μένουμε σπίτι”», συνεχίζει η εφημερίδα και καταλήγει: «Σήμερα υπάρχει μόνο μια μεγαλύτερη εφημερίδα επικριτική προς την κυβέρνηση, καθώς και ένας ραδιοσταθμός, αλλά κανένα τηλεοπτικό κανάλι. Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης έχουν ασπαστεί την κυβερνητική γραμμή».

DEUTSCHE WELLE

Πηγή: timesnews.gr