Η εγκατάσταση του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και ο νεαρός αθλητής του αλπικού σκι Αλέξανδρος Γκινής στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η Süddeutsche Zeitung γράφει για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου: «Είναι πολύ πιθανό ότι η αμερικανική κοινωνία υπέστη πάρα πολύ μεγάλη ζημιά για να διορθωθεί. Αλλά αν με λίγη αισιοδοξία μπορεί κανείς να εμπιστευθεί ένα άτομο που να μπορεί να ελέγξει αυτή τη ζημιά, έστω και εν μέρει και να την οδηγήσει σε έναν πιο ευχάριστο Ιανουάριο του 2022, τότε αυτός είναι ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στη μακρά καριέρα του πάνω απ’ όλα φαίνεται να έχει μάθει ένα πράγμα: αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να γνωρίζει τι είναι πραγματικά σημαντικό: πράξεις και όχι λόγια».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Γερμανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η ανακούφιση του ήταν μεγάλη που ο Τζο Μπάιντεν θα εγκατασταθεί τώρα στον Λευκό Οίκο. Όπως και αυτός, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων προσέβλεπε στη μεταβίβαση της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι νωρίτερα, τουλάχιστον μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Η χαρούμενη προσδοκία εκφράζει την ανακούφιση ότι επιτέλους τελείωσε η εποχή Τραμπ και πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα εταιρική σχέση που επλήγη εξίσου άσχημα τα τελευταία χρόνια όπως η φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Πόσο θα διαρκέσει αυτό το νέο αίσθημα ευτυχίας θα φανεί όταν η νέα ομάδα ξεκινήσει τη δουλειά της, επιστρέψει η καθημερινή ρουτίνα διακυβέρνησης και τα πάθη κάμψουν τα συμφέροντα».

Η Ιταλία δεν αντέχει παρατεταμένη πολιτική αστάθεια

Στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία αναφέρεται σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt: «Ο Κόντε πρέπει τώρα να επεκτείνει τη μίνι πλειοψηφία του. Χρειάζεται πέντε έως έξι νέους υποστηρικτές. Δεν μπορεί μια Γερουσιαστής 90 ετών, όπως η Λιλιάνα Σέγκρε, να πηγαινοέρχεται από το Μιλάνο στη Ρώμη σε κάθε ψηφοφορία. Ο Κόντε θα προσπαθήσει να πείσει άλλα μέλη της αντιπολίτευσης. Είτε θα προσπαθήσει να προσελκύσει ακόμη περισσότερους βουλευτές στο στρατόπεδό του. Εάν ο Κόντε δεν μπορέσει να σταθεροποιήσει την εύθραυστη κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, θα ξαναρχίσει η συζήτηση για νέες εκλογές. Η Ιταλία δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτή τη στιγμή. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση οικονομικά: χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα από το Ταμείο Ανάγκαμψης για να ξεκινήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια επί μήνες ακινησία σε σημαντικά έργα θα ήταν δραματική για την κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και για την ιταλική οικονομία. Η απαγόρευση απολύσεων θα λήξει στα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια η χώρα θα αντιμετωπίσει ένα κύμα απολύσεων μετά το τρίτο κύμα κορωνοϊού. Ακόμα κι αν ο Τζουζέπε Κόντε αισθάνεται ασφαλέστερος σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα, ο χρόνος του εξαντλείται».

Μια μεγάλη νίκη για τον Αλέξανδρο Γκινή

Να κλείσουμε με ένα πρόσφατο άρθρο από τον χώρο του αθλητισμού στην Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Με την τακτική συρτάκι στο μεγάλο στόχο». Πρόκειται για ένα πορτραίτο του Αλέξανδρου Γκινή, ο οποίος έγινε την Κυριακή ο πρώτος Έλληνας αθλητής χιονοδρομίας που μπαίνει στους 15 πρώτους ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατετάγη 11ος στο σλάλομ στο αλπικό σκι. Το άρθρο μιλάει «για τον ξανθό Ελληνα με τα καστανά μάτια και την αυστριακή προφορά» μια και ο πατέρας του μετακόμισε στο Σάλτσμπουργκ όταν ήταν 11 χρονών, αλλά και την Αμερικανίδα μητέρα που του χάρισε άλλη μια υπηκόοτητα. Ο ίδιος διαγωνίστηκε με την ελληνική φανέλα και όπως γράφει η εφημερίδα: «Επέλεξε την τακτική συρτάκι για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει το όνειρό του: ξεκινάς αργά και μετά γίνεσαι όλο πιο γρήγορος. Και μίλησε για τον προσωπικό του στόχο: ‘μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ποτέ Έλληνας, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει πόντους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλω να το αλλάξω αυτό’. Ο Αλέξανδρος Γκίνης από την Αθήνα πέτυχε την προσωπική του ολυμπιακή νίκη την Κυριακή».


Πηγή: timesnews.gr