ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 77η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας ορίζουν να ενεργούμε με περίσκεψη, τιμούμε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, 77 χρόνια από τη μεγάλη θυσία.

Ο νους και η σκέψη μας, είναι σε όλους εκείνους που, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αγωνίστηκαν για αξιοπρέπεια, ελευθερία, σεβασμό των δικαιωμάτων, σε όλους εκείνους που στάθηκαν με απερίγραπτο ηρωισμό μπροστά στις κάννες, στη φωτιά και το σίδερο, του ναζισμού.

Βρίσκεται και σε όλους εκείνους, που σε κάποιες γωνιές της γης, δίνουν ακόμη και σήμερα, σε συνθήκες τραγικές, τον δικό τους αγώνα, για μια ανθρώπινη ζωή, κόντρα στον αυταρχισμό, τον φασισμό, τις ακραίες αντιλήψεις και πρακτικές, τη βία.

Οι Καλαβρυτινοί, έδωσαν ένα παράδειγμα αντίστασης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και σε εμάς, άφησαν παρακαταθήκη ένα χρέος, που έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για να γίνει πραγματικότητα:

Μια κοινωνία που να προασπίζεται τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, που να αγωνίζεται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που να στηρίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις και αιρέσεις, χωρίς ανισότητες και αδικίες.

O φασισμός υπάρχει και σήμερα, μέσα από το νεοναζισμό αλλά και άλλες μορφές ρατσιστικών και απολυταρχικών ιδεών και πρακτικών.

Οι εκφραστές του, κοιτάζουν να αξιοποιήσουν την απόγνωση των ανθρώπων που βλέπουν με δέος και φόβο τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η παγκοσμιοποίηση, την αίσθηση των πολιτών ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν αρκετά τις αποφάσεις που τους αφορούν, την ανάγκη επιβίωσης σε έναν κόσμο αυξανόμενης ανισότητας.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα καθήκον μας είναι να οικοδομήσουμε μια κοινωνία, που με τη συλλογική μας δράση, θα θέτει φραγμό στη βία, το ρατσισμό, το φασισμό, και θα κτίζει την αλληλεγγύη των λαών και των πολιτών, χωρίς διακρίσεις.

Η παρακαταθήκη των Καλαβρυτινών, θέλει να δημιουργήσουμε για τη νέα γενιά, μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος, μια κοινωνία στραμμένη με αισιοδοξία, ελπίδα και έναν νέο Πατριωτισμό, προς το μέλλον.

Η Δημοκρατία, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού και η διασφάλιση της δύναμής του, είναι πάντα το διακύβευμα. Πόσο μάλλον, σήμερα, που οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέτουν σε αμφισβήτηση αξίες, αρχές, ιδανικά.

Η μοίρα μας, είναι στα χέρια μας. Και η αλήθεια είναι ότι, μόνο έτσι, με τη δική μας καθημερινή δράση, όλοι μαζί, θα μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα μας με ικανοποίηση προς τα Καλάβρυτα.

Γιατί οι Καλαβρυτινοί, έδειξαν με τον δικό τους τρόπο, της θυσίας, το δρόμο που ο καθένας μας πρέπει να περπατά πάντα.


Πηγή: timesnews.gr