Γιώργος Μουλκιώτης: «Χαμένοι από χέρι οι μικροσυνταξιούχοι. Καμία πρόνοια γι’ αυτούς από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την ανάγκη στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής επισήμανε εξ αρχής ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός 2004-2009 και η κρίση που αυτός προκάλεσε οδήγησαν σε δυσάρεστες αποφάσεις, σε δύσκολες αποφάσεις που έχουν επηρεάσει όλο το φάσμα της κοινωνίας. Υποστήριξες δε ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέφερε αφενός δραματικές μειώσεις των κύριων, επικουρικών συντάξεών και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, αφετέρου την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση για περίπου 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λάμβαναν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ (με μέσο όρο μεταξύ τους γύρω στα 350 ευρώ).

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη λειψή 13ης σύνταξη που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρηση της, δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ ούτε κάποιο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ με αυθαίρετες ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, που τις νομοθέτησε μάλιστα, στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών του διαστήματος 2015-2016.

Ο Ιωάννης Βρούτσης, στην τοποθέτησή του, πιστός στην στρατηγική τροφοδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού και αδιαφορώντας για τους μικροσυνταξιούχους, ανέφερε ότι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι ρεαλιστικές. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το διαβόητο βοήθημα που θέσπισε το 1996 το ΠΑΣΟΚ, το ΕΚΑΣ, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας (!!!) και δεν άφησε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε μελλοντική μόνιμη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Αυξάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και η Κυβέρνηση αδιαφορεί»

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών συντάξεων και την άμεση καταβολή της προσωρινής σύνταξης σε όλους.

Συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στην εξέλιξη των εκκρεμών κύριων συντάξεων: 105.000 τον Ιανουάριο 2019, 125.075 τον Ιούλιο 2019, 165.000 τον Μάρτιο 2020 , ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 183.000 περίπου. Σε αυτές προστίθενται 110.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική, αφού από τους ανωτέρω συμπολίτες μας που αναμένουν τη σύνταξή τους συχνά έως και 5 ή 6 χρόνια, λιγότεροι από το 25% παίρνουν προσωρινή σύνταξη.

Καθώς η παραπάνω εξέλιξη έχει δημιουργήσει έντονο κοινωνικό πρόβλημα στους χιλιάδες συνταξιούχους και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ίδιους και τις οικογένειες τους, ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει πόσες είναι τελικά οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και γιατί – δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης απονομής συντάξεων- δεν φροντίζει το Υπουργείο να παρέχει άμεσα και με απλή διαδικασία σε όλους προσωρινή σύνταξη.

Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, κρύφτηκε πίσω από το χρονοδιάγραμμα που έχει σκοπό να εφαρμόσει για τις εφεξής υποβαλλόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης, χωρίς ωστόσο να περιγράφει κάποιο σοβαρό σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Ο κ. Βρούτσης επέλεξε στην πρωτολογία του να αναλωθεί σε διάφορες άλλες εκκρεμότητες που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (έξοδα κηδείας, ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφάπαξ κ.λπ.). Μετά από πίεση του κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε στη Βουλή τον αριθμό μόνο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κύριας σύνταξης: 119.568 τον Σεπτέμβριο του 2020 και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης!!! Με άλλα λόγια, ο κ. Βρούτσης απέφυγε να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης (οι οποίες είναι περίπου 183.000, εκ των οποίων οι 119.568 ληξιπρόθεσμες) και το κυριότερο: μας είπε ότι κρύβει εδώ και μήνες τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που τις ζητάει με συνεχείς επιστολές προς τον ΕΦΚΑ, γιατί δεν υπάρχει σχετικός νόμος που να τον «υποχρεώνει» να ενημερώνει τη Βουλή των Ελλήνων και την κοινωνία!!! Τέλος, δεν έκανε καμία αναφορά στο δεύτερο καίριο ερώτημα του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ανάγκη άμεσης απονομής προσωρινής σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους!!!


Πηγή: timesnews.gr