Γερμανία και Τουρκία συζητούν για μία νέα συμφωνία στο προσφυγικό, ενώ η Αθήνα δυσφορεί γιατί δεν συμμετέχει στη συζήτηση, σύμφωνα με την Handelsblatt που επικαλείται πληροφορίες των ανταποκριτών της σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα. Όπως σημειώνει, στην ηλεκτρονική της έκδοση,«πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, το Βερολίνο και η ‘Αγκυρα διαπραγματεύονται για μία νέα εκδοχή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από γερμανικής πλευράς συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, εκτός της καγκελαρίας, το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ. Από τουρκικής πλευράς τη διαπραγμάτευση συντονίζει το γραφείο του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «υπό διαπραγμάτευση είναι και τα σημεία εκείνα, στα οποία θεωρείται μάλλον ανέφικτη μία συμφωνία. Επιπλέον η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός (διαπραγμάτευσης). Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση της Αθήνας. Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα του Handelsblatt. Ούτε η τουρκική κυβέρνηση παίρνει θέση επί του θέματος δημοσίως. Ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο”.

Συμμετοχή της Τουρκίας σε σύνοδο κορυφής;

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο χρόνος πιέζει για τους εξής λόγους: “Τα χρήματα που προέβλεπε η συμφωνία για το προσφυγικό του 2016 έχουν ήδη δαπανηθεί. Τουρκικές ΜΚΟ αναμένουν διακαώς νέα οικονομική βοήθεια. “Αν δεν λάβουμε σύντομα περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να τερματίσουμε τις δράσεις μας” λέει ο Ιμπραήμ Ντιζμάν, συνεργάτης της οργάνωσης για τα δικαιώματα των προσφύγων Mülteciler Dernegi στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 25 Μαρτίου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να γίνει μία πρώτη δημόσια συζήτηση γι αυτό το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Handelsblatt η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να συγκληθεί μέχρι τον Ιούλιο μία σύνοδος κορυφής της ΕΕ με συμμετοχή και της Τουρκίας. Πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αμφιβάλουν εάν μπορεί να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα”.

Τέλος, όσον αφορά την ελληνική πτυχή της υπόθεσης, το Handelsblatt σημειώνει ότι “στην Αθήνα παρακολουθούν με καχυποψία τις διερευνητικές συνομιλίες. Το ότι η καγκελάριος Μέρκελ, όπως και στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016, παίρνει επάνω της το θέμα, προκαλεί ‘ανάμεικτα συναισθήματα’, λέει ένας διπλωμάτης στην Αθήνα”.


Πηγή: timesnews.gr