Πολλές φορές οι γονείς παίρνουν την απόφαση να αποκρύψουν την αλήθεια κάποιων καταστάσεων που προκύπτουν στην οικογένεια (θέματα οικονομικά, υγείας, θανάτου, διαζυγίου κ.ά) προκειμένου να μην προβληματίσουν τα παιδιά ή μην τα στενοχωρήσουν. Όμως, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους, πρέπει να ξέρουν την αλήθεια.

Να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας. Δεν χρειάζεται να μεγαλώνουν στο «μαγικό» σπίτι που συμβαίνουν μόνο θετικά πράγματα. Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν και τα αρνητικά ή στενάχωρα που συμβαίνουν στην ζωή, ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν πιο ανθεκτικά σε αυτά. Ξέρετε πως τα παιδιά είναι πανέξυπνα και το ένστικτο τους είναι πολύ δυνατό και σίγουρα θα αντιλαμβάνονται πως κάτι συμβαίνει στους γονείς τους. Μην τους γεμίζουμε αδίκως με ανησυχίες, φόβους και υποψίες. Ξεκαθαρίστε τους την κατάσταση, εντάξτε τους στην ομάδα της οικογένεια σας.

Το μυστικό βρίσκεται στην καλή επικοινωνία με βάση την ειλικρίνεια και την αγάπη. Συζητώντας ειλικρινά και λέγοντας την αλήθεια, τα παιδιά σας θα μάθουν να σας εμπιστεύονται. Θα μάθουν πως όσο δυσάρεστο ή κακό είναι αυτό που πρόκειται να ειπωθεί, οι γονείς θα τους πουν μόνο την αλήθεια. Μπορείτε να συζητήσετε τι έχει συμβεί ή τι θα συμβεί, μπορείτε να ζητήσετε την γνώμη τους ή να σας πουν πως αισθάνονται με αυτό που ακούν, μπορείτε να τα αφήσετε να απελευθερώσουν κάθε τους συναίσθημα και να τους επιλύσετε κάθε προβληματισμό τους.

Μην ξεχνάτε πως για τα παιδιά σας είστε τα πρότυπα τους και το γεγονός πως «βλέπουν» ότι είστε ειλικρινείς, αληθινοί και επικοινωνιακοί στη ζωή σας… Αυτά τα χαρακτηριστικά θα υιοθετήσουν και εκείνα. Αν βλέπουν πως λέτε ψέματα ή μισές αλήθειες γιατί φοβάστε μήπως πληγωθούν, τότε θα κάνουν το ίδιο και αυτά.

The following two tabs change content below.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος – Σύμβουλος γάμου, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση (Κ.Ε.Π.Π & Strathclyde University, U.K). Επαγγελματικά, συνεργάστηκε με το Ειδικό Παιδαγωγικό Κέντρο «Αργώ» στον Πειραιά, και το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2005 εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχολόγος, www.xidaras.gr www.psychologistnow.gr
www.simvouleftikigamou.gr
www.paidi-efivos.gr


Πηγή: timesnews.gr