Το σχέδιο νόμου για το πτωχευτικό δίκαιο που έρχεται σήμερα στη Βουλή γράφτηκε για μια άλλη χώρα σε μια άλλη εποχή. Μετά τα μνημόνια, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει μια χώρα ανθρώπων που δεν φοβούνται το αύριο. Μια κοινωνία ανθρώπων με διάθεση και σθένος, όπως γίνεται με τους Έλληνες του εξωτερικού, να δημιουργήσουν τις ιδέες που το δαιμόνιό τους επιτρέπει να κάνουν πράξη.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται συνθήκες όπου το κράτος θα αντιλαμβάνεται τον πολίτη ως Άνθρωπο δημιουργικό και όχι αποκλειστικά ως οικονομική οντότητα. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να χτίζει γύρω του ένα δίχτυ ασφάλειας που επιτρέπει σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να σταθεί ξανά στα πόδια του αν αποτύχει. Ειδικά γι αυτούς που τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το σχέδιο νόμου που συζητιέται σήμερα σε καμία των περιπτώσεων δεν προσπαθεί να διαμορφώσει υγιείς συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα, ούτε και να εμπνεύσει την απαραίτητη ασφάλεια ώστε να δημιουργήσει και να προοδεύσει ο Άνθρωπος. Δεν λαμβάνει υπόψη του το οικονομικό πλήγμα και τις νέες συνθήκες που έχει φέρει ο κορονοιός που αλλάζουν ριζικά τις ανάγκες στην ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα. Και δεν λαμβάνει υπόψη του ένα βαθιά άρρωστο τραπεζικό σύστημα, που πιο πολύ νοιάζεται να επιβιώσει το ίδιο, από το να σταθεί η Ελληνική κοινωνία όρθια. Αντίθετα, το καθιστά διαχειριστή του μέλλοντος μας.

Σε τέτοιες συνθήκες, η προσπάθεια να περάσεις πτωχευτικό δίκαιο που δίνει περισσότερα δικαιώματα στους πιστωτές και λιγότερα στους οφειλέτες είναι αντί κοινωνική. Κατα το ελάχιστο, είναι εκτός εποχής.

Το πτωχευτικό δίκαιο μιας χώρας καθορίζει τι κοινωνία θέλουμε. Μια κοινωνία δημιουργικών ανθρώπων που παίρνουν ρίσκα, εποπτευόμενα από το κράτος και τους δανειστές τους με δίκαια κριτήρια ή μια κοινωνία ανθρώπων που φοβούνται το κράτος και τις τράπεζες και ελπίζουν να προσληφθούν από τις υπηρεσίες του δημοσίου που είναι και η μόνη μορφή εργασίας που δεν εμπεριέχει προσωπικό ρίσκο;

Οι θεσμοθετήσεις που προχωράει η κάθε κυβέρνηση καταδεικνύουν την αντίληψή της για τον Άνθρωπο καθώς και την κοινωνία που επιθυμεί . Το συγκεκριμένο πτωχευτικό δίκαιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε αυτή την Ελληνική πραγματικότητα, επιθυμεί μια κοινωνία φοβική, χρεωμένη και εξαρτημένη. Μια κοινωνία σε ομηρία.

Καλό θα ήταν αυτό τον νόμο να τον βάλει στο συρτάρι και να φέρει ένα νέο νόμο που θα στηρίξει τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.


Πηγή: timesnews.gr