Η κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης ζήτησε σήμερα την «άμεση» απόσυρση του συνόλου των μισθοφόρων που βρίσκονται στη χώρα.

«Επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα αποχώρησης όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη με άμεσο τρόπο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα αλ Μανγκούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Τρίπολη με τους ομολόγους της από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

«Η αποχώρηση των μισθοφόρων», που συνδέονται με ξένες παρεμβάσεις, «είναι αναγκαία προκειμένου το λιβυκό κράτος να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του», συμπλήρωσε ο Γάλλος Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας πραγματοποιούν σήμερα επίσκεψη στη Λιβύη, περίπου 10 ημέρες μετά την εγκαθίδρυση νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, η οποία έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση της μετάβασης της χώρας ως τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην κοινή πρωτοβουλία σήμερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εκτίμησε πως στοχεύει στο να καταδείξει μια «απαραίτητη» ενότητα στο θέμα της Λιβύης, η οποία «αντιπροσωπεύει την άμεση γειτονία μας».

«Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μακριά από τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η λιβυκή κρίση στην Ευρώπη αναφορικά με την ασφάλεια, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση», σημείωσε.

«Με τον ίδιο τρόπο, η σταθερότητα της Λιβύης είναι ένα από τα κλειδιά της σταθερότητας στο Σάχελ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο», συνέχισε ο Λεντριάν, η χώρα του οποίου αναμένεται να ανοίξει εκ νέου, την επόμενη Δευτέρα, την πρεσβεία της στην Τρίπολη, έπειτα από κλείσιμο ετών.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι στο πλευρό της Λιβύης», επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

«Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο, ακόμα και πριν από λίγους μήνες, έμοιαζε ανεπίτευκτο», δήλωσε ο Ιταλός Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι του σε λίγες ημέρες στην Τρίπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


Πηγή: timesnews.gr