Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Open TV, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε: «Όπως γνωρίζουμε, το Ισλάμ, οι πιστοί του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και είναι οι άνθρωποι του πολέμου, οι άνθρωποι της εξάπλωσης° αυτό είναι το χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ».

Η Μουσουλμανική Κοινότητα Αχμαντίγια Ελλάδος καταδικάζει έντονα αυτήν τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μπορεί να οδηγήσει μόνο στην αύξηση των παρεξηγήσεων μεταξύ των ανθρώπων σχετικά με το Ισλάμ. Για έναν θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων Ελλήνων παγκοσμίως, αυτά τα σχόλια δεν είναι μόνο ανεύθυνα, αλλά μπορούν να οξύνουν το μίσος ή τις επιφυλάξεις που ήδη έχουν μερικοί Έλληνες έναντι του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου δίνει μια εντελώς λανθασμένη εντύπωση για το Ισλάμ και τον ιδρυτή του Ισλάμ, Μουχάμμαντ (σα).

Το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου είναι τέτοιο που, ανεξάρτητα από τη βιβλιογραφική αναφορά που βασίστηκε, δεν ήταν πρέπον να κάνει αυτές τις αβάσιμες παρατηρήσεις στο υφιστάμενο κλίμα, όταν σε πολλές μη μουσουλμανικές χώρες η Ισλαμοφοβία σημειώνει άνοδο. Εάν επιθυμούσε να προειδοποιήσει για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, θα έπρεπε να πει ότι, αν και ορισμένες μαχητικές -οι λεγόμενες ισλαμικές- οργανώσεις έχουν υιοθετήσει μια εσφαλμένη μέθοδο, η διδασκαλία του Ισλάμ είναι αντίθετη με αυτήν και, για να εδραιώσουμε την ειρήνη στον κόσμο θα πρέπει να συνεργαστούμε, έτσι ώστε η αθώα ανθρωπότητα να σωθεί από την καταστροφή. Αντ’ αυτού προσπάθησε να κάνει τους οπαδούς του να πιστέψουν ότι αυτή είναι η διδασκαλία του Ισλάμ.

Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε την πλήρη έλλειψη κατανόησής του για το Ισλάμ μέσω αυτών των σχολίων. Υπό το φως της διδασκαλίας του Μεσσία (Χριστού), θα έπρεπε να έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ειρήνη στον κόσμο. Πράγματι, [ο Μεσσίας] δίδαξε ότι κανείς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ακόμα και στον εχθρό με ευπρέπεια. Καταδικάζοντας το Ισλάμ ως «μη θρησκεία» και αποδίδοντας αυτές τις λανθασμένες κρίσεις στον Ιερό Προφήτη, όχι μόνο υποτίμησε τα αισθήματα των Μουσουλμάνων, αλλά και πυροδότησε το μίσος για τους Μουσουλμάνους στις καρδιές των οπαδών του και εκείνων που θεωρούν το Ισλάμ εξτρεμιστική θρησκεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος ισχυρίστηκε ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα». Ωστόσο, στο Ιερό Κοράνι αναφέρεται σαφώς, με χρυσά γράμματα, ότι ο σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου είναι η «Λατρεία του Θεού». Εάν ο Αρχιεπίσκοπος το είχε μελετήσει σωστά, θα έβλεπε ότι υπάρχουν περίπου 700 εντολές που αφορούν όλες τις αναγκαίες πτυχές της ζωής και μάλιστα απαιτούν από έναν πιστό να έχει αγάπη για τον Θεό. Θα είχε επίσης κατανοήσει ότι ο σκοπός της θρησκείας, όπως προκύπτει από το Ιερό Κοράνι, είναι να οδηγήσει τα ανθρώπινα όντα πιο κοντά στον Δημιουργό τους και να τα βοηθήσει να κατανοήσουν τις ευθύνες τους απέναντι στους συνανθρώπους τους. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι η έλευση του Ιερού Προφήτη του Ισλάμ προφητεύτηκε όχι μόνο από την Παλαιά Διαθήκη αλλά και από τον ίδιο τον Ιησού, με τον ίδιο τρόπο που η Παλαιά Διαθήκη προφήτευσε την έλευση του Ιησού. Η θρησκεία του Ισλάμ είναι η εκπλήρωση αυτών των προφητειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Μουσουλμάνοι είναι άνθρωποι του πολέμου, αλλά πρέπει επίσης να μας πει, σε ποιον ρίχνει την ευθύνη για τους εμφύλιους πολέμους στην ιστορία του Χριστιανισμού; Δεν τους λαμβάνει υπόψη; Σε ποιον επιρρίπτει την ευθύνη για την Ιερά Εξέταση της Ισπανίας ή τις σταυροφορίες; Δεν είδε τα πρωταρχικώς χριστιανικά έθνη να σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στους πρόσφατους παγκόσμιους πολέμους; Ακόμα και η ατομική βόμβα χρησιμοποιήθηκε από τους μουσουλμάνους; Η Ελλάδα έχει ιστορία πολλών εκατοντάδων πολέμων. Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος θα μας διαφώτιζε εάν αυτοί γίνονταν επίσης από Μουσουλμάνους;

Το Ισλάμ είναι ένας πλήρης κώδικας συμπεριφοράς. Εάν το Ισλάμ εγκρίνει τον πόλεμο, είναι μόνο τη στιγμή που ο εχθρός αρχίζει τον πόλεμο ή δημιουργεί καταπιεστικές συνθήκες. Μόλις οι συνθήκες γίνουν κανονικές και η καταδίωξη σταματήσει, η εντολή είναι ότι δεν υπάρχει δικαιολόγηση του πολέμου. Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, δηλώνει στο Ιερό Κοράνι: «Και πολεμήστε τους μέχρι να μην υπάρχει δίωξη και η πίστη για τον Αλλάχ να ομολογείται ελεύθερα. Αν όμως σταματήσουν, τότε θυμηθείτε ότι δεν επιτρέπεται καμία εχθρότητα εκτός από αυτήν στους επιτιθέμενους». (Κεφ.2: V.194)

Οι Μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν για να υπερασπιστούν τη θρησκευτική ελευθερία όχι μόνο των Μουσουλμάνων αλλά και των Εβραίων, των Χριστιανών και των άλλων θρησκειών. Όλοι οι πόλεμοι που διενήργησε ο Ιερός Προφήτης του Ισλάμ ήταν αμυντικοί βάσει αυτών των αρχών του Ιερού Κορανίου. Εάν οπαδοί διαφόρων θρησκειών κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχουν ενεργήσει ενάντια στις διδασκαλίες των αντίστοιχων θρησκειών τους, τότε η ευθύνη βαρύνει αυτούς τους ίδιους. Η θρησκεία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αυτές τις πράξεις.

Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να επαναλάβω την πεποίθησή μου ότι το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου είναι τέτοιο που θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός ως προς την έκβαση των δηλώσεων του. Στην υφιστάμενη ατμόσφαιρα παρανοήσεων, θα έπρεπε να είναι φανός ειρήνης και αρμονίας ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις.


Πηγή: timesnews.gr