Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεκδικούν μία έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ανατρέποντας την πολιτική της κενής καρέκλας των ετών Τραμπ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεκδικήσουν μία έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την θητεία 2022-2024. Ζητούμε με σεμνότητα την υποστήριξη όλων των χωρών μελών του ΟΗΕ στην επιθυμία μας να συμμετάσχουμε και πάλι στον θεσμό», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον του Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο 2018 ότι επρόκειτο να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον ανώτατο θεσμό του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έδρα την Γενεύη, κατηγορώντας το για υποκρισία και για μανία κατά του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο της εξωτερικής τους πολιτικής, διότι είναι απαραίτητα για την ειρήνη και στην σταθερότητα», τόνισε ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Η δέσμευση αυτή είναι ριζωμένη στην δική μας εμπειρία μιας ατελούς δημοκρατίας, που απέχει συχνά από τα ίδια τα ιδεώδη μας, αλλά προσπαθεί πάντα να γίνει μία χώρα με μεγαλύτερη ενότητα, περισσότερο σεβασμό και περισσότερη ελευθερία», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε τόνους που έρχονται σε σαφή αντίθεση με το ύφος του προκατόχου του Μάικ Πομπέο που έφθασε συχνά μέχρι την αλαζονεία.

Αν και ο Αντονι Μπλίνκεν επαίνεσε την αποστολή του Συμβουλίου και επεσήμανε την σημασία του για ταχεία επικέντρωση της προσοχής στις κρίσεις, ωστόσο, απηύθυνε προειδοποίηση προς τα μέλη του.

«Ενθαρρύνουμε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας του και αυτό σημαίνει επίσης την δυσανάλογη προσοχή που αποδίδεται στο Ισραήλ είπε», προτείνοντας η μεταχείριση του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών να είναι αντίστοιχη οποιασδήποτε άλλης χώρας.

«Αυτοί που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα έπρεπε να είναι μέλη του Συμβουλίου αυτού», κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr