Αρχική ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Η επικύρωση του διορισμού της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ ενώνει τους...

ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Η επικύρωση του διορισμού της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ ενώνει τους Ρεπουμπλικάνους

228
0

Η επικύρωση του διορισμού της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ είναι το μόνο ζήτημα που την περίοδο αυτή κρατάει ενωμένο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σχολιάζει το POLITICO.

Τα μειούμενα ποσοστά που λαμβάνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις θέτουν σε κίνδυνο τις άλλοτε ασφαλείς έδρες των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ενώ διακρίνονται απειλές μεγαλύτερων απωλειών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στερούνται του απαραίτητου ενθουσιασμού για να υπερασπιστούν τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τον πρόεδρο Τραμπ ή τον σχολιασμό της τελευταίας σειράς των αναρτήσεών του, στο Twitter.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία αισθάνεται παράξενα με τον Τραμπ, αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, σχετικά με τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας για ένα (νέο) ακριβό πακέτο βοήθειας με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν σφοδρότατα την περίληψη μιας πρότασης του Λευκού Οίκου στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που έγινε το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι είναι λίγοι οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι σήμερα, που επιθυμούν να έρθουν σε μία ανοιχτή πολιτική σύγκρουση με τον πρόεδρο Τραμπ.

Κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να φοβούνται τον Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι γνωρίζουν καλά ότι η πολιτική τους τύχη εξαρτάται αναπόφευκτα από την τύχη του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Τραμπ έχει την απαραίτητη δυναμική εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με ένα μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Στο μεταξύ, υπάρχει σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη για την Μπάρετ, η οποία είναι ο τύπος μιας υποψήφιας για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον διορισμό της οποίας οι Ρεπουμπλικάνοι θα είχαν επικυρώσει αν πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν οι γερουσιαστές Ρούμπιο ή Κρουζ.

Έτσι, μερικά από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων δηλώνουν ότι θα πρέπει να έχουν μία νίκη μπροστά τους (αυτή του διορισμού της Μπάρετ) και να περιμένουν μετά τις εκλογές για την ψήφιση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας κατά του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να διαιρέσει το κόμμα.

Η επιλογή αυτή φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστική ακόμη και απέναντι στην ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και της ενδυνάμωσης της μάχης των Ρεπουμπλικάνων για τη διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

«Ο λόγος για τον οποίο [ο διορισμός της Μπάρετ] είναι τόσο σημαντικός για τους Ρεπουμπλικάνους είναι η αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί στις 3 Νοεμβρίου. Εδώ υπάρχει η βεβαιότητα ότι … αυτός μπορεί να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάικ Μπράουν (Ρεπουμπλικάνος από την Ιντιάνα) ο οποίος και παρουσίασε την Μπάρετ κατά τη χθεσινή (εναρκτήρια) ακρόαση για το διορισμό της. «Υπάρχει τόσο μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, όχι μόνο σχετιζόμενη με τις εκλογές, αλλά και αναφορικά με αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε» για την παροχή κινήτρων (στην οικονομία), πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπράουν είπε ότι η επικύρωση του διορισμού της Μπάρετ θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την υστεροφημία του Τραμπ μετά την πρώτη προεδρική θητεία του. Μερικοί από τους συναδέλφους του, γερουσιαστές, ανησυχούν σταδιακά ότι δε θα υπάρξει μια δεύτερη προεδρική θητεία για τον ίδιο και ότι η πορεία του Τραμπ (προεκλογικά) απειλεί την πλειοψηφία (των Ρεπουμπλικάνων) στη Γερουσία.


Πηγή: timesnews.gr