Οι ισπανικές υπηρεσίες υγείας έχουν χορηγήσει ήδη το σύνολο των δόσεων από την παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, που ορισμένες χώρες υποψιάζονται ότι μπορεί να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Ορισμένες χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση δόσεων της AstraZeneca χθες, Πέμπτη, έπειτα από πληροφορίες για τον σχηματισμό θρόμβων σε ορισμένους ανθρώπους είχαν εμβολιαστεί.

“Αυτή η παρτίδα προμηθεύθηκε και διανεμήθηκε ήδη”, δήλωσε η Νταρίας σήμερα στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

Είπε πως το ισπανικό σύστημα παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό εντόπισε μόνο ελαφρές παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες και εντερικά προβλήματα.

Κυρίως σε αστυνομικούς η παρτίδα

Συνδικάτο αστυνομικών δήλωσε σήμερα πως η εν λόγω παρτίδα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τον εμβολιασμό αστυνομικών και ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υγεία των αστυνομικών οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο.

Νωρίτερα η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca ενόσω διεξάγεται έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβο και μια περίπτωση πνευμονικής εμβολής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υποστήριξε το φάρμακο και είπε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως συμβουλευτική επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ εξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναστολή της χορήγησής του σε κάποιες χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποείται.

Η Νταρίας είπε πως η Ισπανία θα περιμένει να λάβει περαιτέρω καθοδήγηση από τον EMA προτού κάνει οποιοδήποτε βήμα κατά της χρήσης του εμβολίου και επέμεινε πως ο αριθμός των περιπτώσεων που παρουσίασαν θρόμβους μεταξύ των εμβολιασθέντων δεν είναι υψηλότερος απ΄ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Υγειονομικός αξιωματούχος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ανέστειλε τη χορήγηση περίπου 1.200 εμβολίων από την παρτίδα έως ότου λάβει περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Diario de Córdoba.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


Πηγή: timesnews.gr