Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ισπανία-κορωνοϊός: Επεκτείνεται το ηλικιακό φάσμα των ληπτών του εμβολίου ΑstraZeneca έως και...

Ισπανία-κορωνοϊός: Επεκτείνεται το ηλικιακό φάσμα των ληπτών του εμβολίου ΑstraZeneca έως και τα 65 έτη

231
0

Οι αρχές της Ισπανίας θα επεκτείνουν το ηλικιακό φάσμα χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό από τα 18 ως τα 65 έτη (από 18-55) όταν θα ξαναρχίσουν την αξιοποίηση του προϊόντος της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε χθες Δευτέρα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας έπειτα από συνάντησή της με περιφερειακούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Ηκυρία Ντάριας σημείωσε ότι η αξιοποίηση του εμβολίου ενδέχεται να επεκταθεί ακόμη και πάνω από τα 65 έτη εάν αυτό προταθεί από τους ειδικούς και εάν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες, μετά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων μελέτης στη Χιλή, στο Περού και στις ΗΠΑ, κατά τα οποία το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Η Μαδρίτη έκανε γνωστό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό θα ξαναρχίσει αύριο Τετάρτη, μετά την απόφαση της ισπανικής και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγησή του λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του εξαιτίας περιπτώσεων εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα.

Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 3,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και πάνω από 73.000 καταγεγραμμένους θανάτους.

Ο δείκτης επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών παρέμενε σταθερός χθες (128 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), ωστόσο στελέχη του υπουργείου Υγείας προειδοποιούν ότι η τάση μεταβάλλεται και απειλείται αύξησή του.

«Ο ιός δεν έχει νικηθεί. Είναι όμως στο χέρι μας να αποφύγουμε νέα αύξηση (των μολύνσεων), το τέταρτο κύμα» της πανδημίας, τόνισε η κυρία Ντάριας.


Πηγή: timesnews.gr