Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης εξετάζουν αν θα πρέπει να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες προκειμένου να περιορίσουν το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, σε μια από τις περιοχές της Ευρώπης όπου παρατηρείται μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων, δήλωσε ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της ισπανικής πρωτεύουσας σήμερα.

“Απαγόρευση της κυκλοφορίας θα σημαίνει (…) ότι κάποιες ώρες δεν θα υπάρχει καθόλου κυκλοφορία, όπως έκανε η Γαλλία, για παράδειγμα”, δήλωσε ο Ενρίκε Ρουίθ Εσκουντέρο μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο Europa Press.

Η Γαλλία επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί στο Παρίσι.

Ο Ρουίθ Εσκουντέρο επεσήμανε ότι οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης δεν έχουν δικαιοδοσία να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας και γι αυτό θα πρέπει να το ζητήσουν από την κυβέρνηση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 9 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες στη Μαδρίτη, επιβάλλοντας μερικό lockdown στην πρωτεύουσα, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους αλλά δεν επιτρέπεται να φεύγουν από τα όρια της πόλης.

Το διάταγμα αυτό δεν αναμένεται να παραταθεί την Παρασκευή, οπότε και λήγει, δήλωσαν αξιωματούχοι, γεγονός που ώθησε τις περιφερειακές και εθνικές αρχές να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους, έπειτα από εβδομάδες αντιπαράθεσης για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για την ανάσχεση της covid-19.

Ο Ρουίθ Εσκουντέρο πρόσθεσε εξάλλου ότι πρόκειται να εξεταστούν τα λύματα της Μαδρίτης για κορονοϊό ώστε να εκτιμηθεί η εξάπλωσή του στους κατοίκους της ισπανικής πρωτεύουσας. “Θα είναι σαν να κάνουμε τεστ σε χιλιάδες ανθρώπους μονομιάς”, σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


Πηγή: timesnews.gr