Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε το τέλος της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στον πρώην κατάσκοπο Εβραιοαμερικανό Τζόναθαν Πόλαρντ, που φυλακίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1985 για κατασκοπεία υπέρ του εβραϊκού κράτους.

“Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την άρση των περιορισμών σε σχέση με τον Τζόναθαν Πόλαρντ” και αναμένει την άφιξή του στο Ισραήλ “σύντομα”, σύμφωνα με μήνυμα στο WhatsApp του γραφείου του. Ο Πόλαρντ, πρώην αναλυτής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, εξέτισε ποινή 30 ετών γιατί αποκάλυψε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα. Αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2015 αλλά συνέχισε να υπόκειται στην απαγόρευση να εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος, μεταξύ άλλων περιορισμών, παρά τις ισραηλινές πιέσεις.

Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ήρε τους όρους που είχε επιβάλει για την απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, ο Νετανιάχου “δεσμεύτηκε να ζητήσει την απελευθέρωση (του Ο Τζόναθαν Πόλαρντ) πριν από χρόνια” και εργάστηκε “ακατάπαυστα” για να τον φέρει πίσω στο Ισραήλ.

Ο Εβραίος πρώην κατάσκοπος διαβίβασε χιλιάδες κρίσιμα έγγραφα των ΗΠΑ στις υπηρεσίες πληροφοριών του εβραϊκού κράτους, θέτοντας σε δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ των δύο στενών συμμάχων.

Ο 66χρονος Πόλαρντ εξέφραζε συχνά την επιθυμία του να πάει να εγκατασταθεί στο Ισραήλ, όπου πήρε την υπηκοότητα το 1995 και όπου θεωρείται εθνικός ήρωας από μερίδα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Πόλαρντ μπορεί ωστόσο να μην είναι σε θέση να ταξιδέψει αμέσως καθώς δεν έχει διαβατήριο.

Επιπλέον, θα περιμένει πιθανόν για να φύγει τη σύζυγό του Εσθέρ, η οποία πάσχει — σύμφωνα με τους δικηγόρους του — από μια “επιθετική μορφή καρκίνου” να ολοκληρώσει τη χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr