Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκάλεσε τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ΄ στο Ισραήλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, δύο εβδομάδες αφότου ανακοινώθηκε η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η πρόσκληση αυτή έρχεται τρεις ημέρες αφότου ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ραμπάτ για να υπογράψει μια σειρά συμφωνιών, επισημοποιώντας την ομαλοποίηση των σχέσεων Μαρόκου-Ισραήλ.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ από την πλευρά του «χαιρέτισε την επανενεργοποίηση των μηχανισμών συνεργασίας (…) και την επανάληψη των τακτικών επαφών στο πλαίσιο ειρηνικών και φιλικών διπλωματικών σχέσεων». Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ανάκτορα δεν γίνεται αναφορά στην πρόσκληση του Νετανιάχου.

Το Μαρόκο έγινε η τέταρτη αραβική χώρα που εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ φέτος, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου σημειώνεται ότι στη «φιλική» συζήτηση που είχε με τον βασιλιά, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Ισράηλ και του υπενθύμισε τους «δεσμούς μεταξύ των Εβραίων του Μαρόκου και των απόδημων Μαροκινών στο Ισραήλ».

Τέσσερις συμφωνίες

Την Τρίτη Ισραήλ και Μαρόκο υπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες που αφορούν την απευθείας αεροπορική σύνδεση των χωρών, τη διαχείριση των υδάτων, τη διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους και τις διπλωματικές βίζες. Οι δύο χώρες αναμένεται επίσης ότι θα ξανανοίξουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες τους. Το Μαρόκο είχε κλείσει το γραφείο του στο Τελ Αβίβ το 2000, με την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα.

Το Μαρόκο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Βόρεια Αφρική, περίπου 3.000 πρόσωπα. Παράλληλα, περίπου 700.000 Εβραίοι μαροκινής καταγωγής ζουν σήμερα στο Ισραήλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


Πηγή: timesnews.gr