Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ισραήλ μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υπερορθόδοξων Εβραίων, ορισμένοι εκ των οποίων πυρπόλησαν ένα λεωφορείο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η πανδημία, ανέφερε σήμερα η αστυνομία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ξέσπασαν ταραχές σε πολλές κοινότητες και συνοικίες όπου κατοικούν υπερορθόδοξοι Εβραίοι, όπως στο Μπνέι Μπρακ κοντά στο Τελ Αβίβ και στο Μέα Σεάριμ, στην Ιερουσαλήμ. Στη συνοικία αυτή οργανώθηκε διαδήλωση κατά των μέτρων.

Στο Μπνέι Μπρακ οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν σε ένα λεωφορείο και του έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός του. «Δεν ξέρω πώς ζω ακόμα», είπε ο ίδιος μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan. Όπως είπε, περίπου 50 άνθρωποι επιτέθηκαν στο λεωφορείο, εκτόξευσαν πέτρες και έσπασαν τα παράθυρά του, αφού προηγουμένως είχαν κλείσει τον δρόμο και είχαν βάλει φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων. «Ο ένας από τους ταραξίες ανέβηκε στο λεωφορείο και άρχισε να με χτυπάει. Πήγα προς το πίσω μέρος και έπεσα κάτω από το άγχος και τον φόβο μου», είπε ο οδηγός Αγιάλ Τζιπόρι, ο οποίος νοσηλεύεται.

Συνολικά συνελήφθησαν δέκα κάτοικοι του Μπνέι Μπρακ. «Θα κάνουμε το παν για να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους αυτών των εγκληματικών πράξεων», τόνισε η αστυνομία.

Πυροσβέστες είπαν ότι δέχτηκαν επίθεση με πέτρες ενώ προσπαθούσαν να κατασβέσουν τη φωτιά στο λεωφορείο. Σήμερα το απόγευμα είχε επιστρέψει η ηρεμία στην κοινότητα αυτή.

Ο σεφαραδίτης μεγάλος ραββίνος του Ισραήλ Γιτζάκ Γιόσεφ κατήγγειλε «τη βίαιη στάση των νέων που απομακρύνθηκαν από τις αξίες της Τορά», ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την αστυνομία να δείξει «αυτοσυγκράτηση».

Για πολλούς Ισραηλινούς, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού, ευθύνονται εν μέρει για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε σάλος εξαιτίας ενός γάμου στο Μπνέι Μπρακ, καθώς συγκεντρώθηκαν εκεί εκατοντάδες άνθρωποι, παρά το αυστηρό λοκντάουν που ισχύει από τα τέλη Δεκεμβρίου και έχει παραταθεί μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr