Η χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού στην Ιταλία από τη Δευτέρα έχει προκαλέσει ανησυχία, με έναν εμπειρογνώμονα να προβλέπει αύξηση των λοιμώξεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δεκαέξι από τις 20 ιταλικές περιοχές βρίσκονται τώρα στην «κίτρινη ζώνη» χαμηλότερου κινδύνου, που σημαίνει ότι μπαρ και εστιατόρια μπορούν να εξυπηρετούν μέχρι τις 18:00 και οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται πιο ελεύθερα. Οι υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων της Ουμβρίας, της Σικελίας, της Απουλίας και της Σαρδηνίας, βρίσκονται στην ελαφρώς πιο περιοριστική «πορτοκαλί ζώνη», μαζί με την αυτόνομη επαρχία του Μπολζάνο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. παραμένει σε ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και η απαγόρευση των διαπεριφερειακών ταξιδιών εκτός από λόγους εργασίας ή έκτακτης ανάγκης.

Η Ιταλία κατέγραψε 237 περισσότερους θανάτους  την Κυριακή, φθάνοντας το σύνολο σε 88.516 – το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Καταγράφηκαν 11.252 νέες λοιμώξεις, από τα υψηλότερα των 40.000 στα μέσα Νοεμβρίου. Η πίεση στα νοσοκομεία μειώνεται σταδιακά, με 20.397 άτομα που βρίσκονται σήμερα στο νοσοκομείο με το Covid-19, εκ των οποίων 2.709 βρίσκονται σε ΜΕΘ (κάτω από 3.600 στα μέσα Νοεμβρίου).

Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στην Ιταλία άνοιξαν ξανά στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ από τη Δευτέρα το 50% των μαθητών γυμνασίου σε όλες τις περιοχές, εκτός από τη Σικελία, θα επιστρέψουν στην τάξη.

Ανοίγουν τα αξιοθέατα

Τα μουσεία μπορούν επίσης να ανοίξουν και πάλι, αλλά μόνο τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και όχι τα σαββατοκύριακα, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις.

Από σήμερα, τα τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας είναι και πάλι ανοικτά για το κοινό, όπως το Κολοσσαίο ή τα Μουσεία του Βατικανού, που περιλαμβάνουν την Καπέλα Σιξτίνα με τις περίφημες τοιχογραφίες του Μιχαήλ-Άγγελου (παραμένουν ανοικτά και το Σάββατο).

Η χαλάρωση των μέτρων αφορά και άλλα εμβληματικά μνημεία της ιταλικής πρωτεύουσας: το Πάνθεον, η Πινακοθήκη Μποργκέζε ή ακόμη το Καστέλ Σαντ’ Άντζελο. Κοντά στη Ρώμη, στο Τίβολι, η Βίλα ντ’ Έστε και η Βίλα του Αδριανού άνοιξαν επίσης τις πόρτες τους.

Παρόλο που η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ σε όλη την επικράτεια από τις 22:00 έως τις 05:00, αυτή η χαλάρωση αντιβαίνει στη γενική τάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Πέμπτη πως είναι «υπερβολικά νωρίς για να χαλαρώσουν» οι περιορισμοί εξαιτίας της «ακόμη υπερβολικά αυξημένης» κυκλοφορίας του ιού.

«Η Ιταλία πάει αντίθετα», είχε επιβεβαιώσει ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, ένας ειδικός στη δημόσια υγεία που συμβουλεύει το ιταλικό υπουργείο Υγείας σχετικά με την πανδημία, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από τον Guardian και το Reuters


Πηγή: timesnews.gr