Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ένας τεχνοκράτης που στο παρελθόν αρνήθηκε οποιαδήποτε άμεση ένταξη σε κόμμα, την Κυριακή ανέλαβε το καθήκον να «αναβιώσει» την τύχη του Κινήματος 5 Αστέρων καθώς προσπαθεί να βρει μια έξοδο από μια πολιτική κρίση.

Το Κίνημα, η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο χάρη στον θρίαμβό του στις εκλογές του 2018 όταν κέρδισε το 32,7% των ψήφων, έχει δει τη στήριξη να συρρικνώνεται σταθερά και τώρα βρίσκεται περίπου στο 15%.

Η απόφασή του αυτόν το μήνα να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, διχάζει και αποδυναμώνει το κόμμα, έχοντας ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των μελών που θεώρησαν την κίνηση «προδοσία».

«Ο Κόντε έχει αποδεχτεί το καθήκον να καταρτίσει ένα έργο για να βελτιώσει το Κίνημα 5 Αστέρων», δήλωσε το κόμμα μετά από μια συνάντηση στη Ρώμη μεταξύ του κ. Κόντε και κορυφαίνω μελών του κινήματος, μεταξύ των οποίων και του Μπέπε Γκρίλο.

Ανέφερε ότι ο κ. Κόντε θα ηγηθεί της «συνολικής αναδιάρθρωσης» του Κινήματος των 5 αστέρων, που ιδρύθηκε από τον Γκρίλo το 2009 ως κίνημα διαμαρτυρίας κατά του συστήματος.

Η οικολογία και η καταπολέμηση της ανισότητας και της διαφθοράς θα παραμείνουν κεντρικές πτυχές της πολιτικής τΚινήματος, δήλωσε το κόμμα σε ένα μήνυμα στο Facebook, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί όλο και πιο στενά με ενώσεις και κινήματα που δεν συμμετέχουν άμεσα στην κομματική σκηνή.

Ο Τζουσέπε Κόντε, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Ιταλίας, πάντα κοντά στο Κίνημα. Μια έρευνα από τον οργανισμό Ipsos τον Ιανουάριο του έδωσε ποσοστό αποδοχής περίπου 56%.

Παρ ‘όλα αυτά, αναμένεται να προσπαθήσει να προωθήσει μια σταθερή συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμαγια να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί με το δεξιό μπλοκ κομμάτων υπό την ηγεσία του Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, τα οποία κόμματα επί του παρόντος ηγούνται σε δημοσκοπήσεις. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023.

Μετά την είδηση της Κυριακής, αναμένεται ότι ο κ. Κόντε θα αναδειχθεί σύντομα ως ο νέος ηγέτης του Κινήματος των 5 αστέρων, αντικαθιστώντας τον Βίτο Κρίμι. Εναλλακτικά, μπορεί να συμμετάσχει σε μια διευθύνουσα επιτροπή μαζί με μια μικρή ομάδα άλλων ανώτερων μελών.

Mε πληροφορίες από το Reuters


Πηγή: timesnews.gr