Η κατάσταση στην Ιταλία όσον αφορά τον κορονοϊό παραμένει δύσκολη. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί αποφάσισαν να διατηρήσουν σε ισχύ αυτό το Σαββατοκύριακο τα πανεθνικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, όμως συμφώνησαν να τα χαλαρώνουν τις εργάσιμες ημέρες.

Οι Ιταλοί πέρασαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα σπίτια τους, καθώς τους επιτρεπόταν να βγαίνουν μόνο για λόγους εργασίας, υγείας ή έκτακτες ανάγκες ή για σύντομες επισκέψεις σε περιορισμένο αριθμό φίλων και συγγενών.

Οι περιορισμοί αυτοί ήταν προγραμματισμένο να αρθούν την Πέμπτη, όμως αργά χθες, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε στην επιστροφή στο σύστημα τριών βαθμίδων, το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή διαφορετικών μέτρων ανά περιφέρεια.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Επίσης, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει για τη Δευτέρα την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επανέναρξη των λυκείων στο 50% της χωρητικότητας τους. Κάποιες περιφέρειες, όπως αυτή του Βένετο, έχουν αποφασίσει να αναβάλουν την επανέναρξη των μαθημάτων ως τις 31 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 στην Ιταλία έχει μειωθεί από περίπου 40.000 στα μέσα Νοεμβρίου σε κάτω από 20.000, όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ασταθής, με πολλές εκατοντάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά λόγω του κορονοϊού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει ως τις 15 Ιανουαρίου την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των 20 περιφερειών της χώρας, με τα ταξίδια να επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, εργασίας ή για έκτακτες ανάγκες.

Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 76.000 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Αναβάλλεται για τις 11 Ιανουαρίου η επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια

Η επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια της Ιταλίας αναβάλλεται για τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά, όπως είχε αποφασιστεί, από μεθαύριο, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, πολλές ιταλικές περιφέρειες (Βένετο, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Μάρκε, Απουλία) είχαν εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία τους με τη θέση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη φάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Δεν αποκλείεται η τοπική αυτοδιοίκηση, σε ορισμένες περιοχές, να επιμείνει στην ανάγκη να αναβληθεί η επιστροφή των νέων 14 έως 19 ετών, στις τάξεις τους. Στις 11 Ιανουαρίου, πάντως, πρόκειται να κάνει μάθημα στις σχολικές αίθουσες μόνον το 50% των μαθητών των λυκείων της χώρας.

Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, σχετικά με τη συνολική κατάσταση των μολύνσεων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 8 του μήνα.

Παράλληλα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι Ιταλοί δεν θα μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα (εκτός αν συντρέχει λόγος υγείας ή επαγγελματικός) και θα επιτρέπονται επισκέψεις δύο μόνον ατόμων σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Τέλος, οι Υγειονομικές Αρχές έκαναν γνωστό ότι μέχρι σήμερα στην Ιταλία έχουν εμβολιασθεί κατά του κορονοϊού 179.000 άνθρωποι. Η περιφέρεια, που έως τώρα έχει παρουσιάσει τα μεγαλύτερα οργανωτικά προβλήματα, όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, είναι η Λομβαρδία, παρότι πρόκειται για την περιοχή που έχει πληρώσει το υψηλότερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.


Πηγή: timesnews.gr