«Η Τουρκία αυτοαποκλείεται από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της συμπεριφοράς της», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητοστάκης, σε συνέντευξή του, η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο της 5ης Ευρωαραβικής τηλε-Συνόδου. O πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μία φορά οτι οι κρίσεις που προκαλεί η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο συνιστούν κρίσεις με ολόκληρη την Ευρώπη.

«Εξαρτάται, λοιπόν, από την Τουρκία να αποφασίσει αν θέλει μία εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη ή εάν θέλει συγκρουσιακή σχέση. Αν επιλέξει τον δεύτερο δρόμο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την ίδια. Διότι θεωρώ πως οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται απλώς περί μιας διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή Κύπρου και Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Δένδιας

Στο ίδιο φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας άφησε αιχμές για τον ρόλο συγκεκριμένης χώρας στο σύνολο των κρίσεων που έχουν εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Το Κυπριακό είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα. Μετά από 46 χρόνια και παρά μια σειρά ψηφισμάτων της UNSC και ακούραστες προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η τουρκική κατοχή σχεδόν του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται. Το ίδιο ισχύει και για τις κρίσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη» είπε ο κ. Δένδιας.

«Οι στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Τουρκία προέρχονται από τη δική τους τύφλωση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα της απειλής και του εκβιασμού δεν θα φέρει κανένα καλό στην Αν. Μεσόγειο. Η πρότασή μας για σύνοδο για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής και των Τούρκων της Κύπρου δείχνει την επιθυμία μας για επίλυση του προβλήματος μέσω διαλόγου» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ευρώπη θα λάβει οριστικές αποφάσεις για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, εάν μέχρι τότε η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε-Ντριάν σε συνένετευξή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Ouest-France διακήρυξε:

«Ορισμένα θέματα, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για παράδειγμα, είναι ουσιαστικής σημασίας. Όταν δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική τους σταθερότητα, είναι η κυριαρχία όλης της Ευρώπης, που δέχεται επίθεση. Είναι λοιπόν σοβαρό για όλη την Ευρώπη. Υπάρχει κοινή αλληλεγγύη ασφαλείας».

Πηγή: ΕΡΤ 


Πηγή: timesnews.gr