«Ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας, και για τη δική μου διακυβέρνηση και για τη δική σας» είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην αρχική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» τόνισε ο πρωθυπουργός» στην εισαγωγική τοποθέτησή του. «Είχατε μια ευκαιρία κ. Τσίπρα να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να κάνετε πράξη αυτό που υποκριτικά λέτε ότι σας ενδιαφέρει, την ενότητα» συνέχισε. Επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του χρησιμοποίησε 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι πολίτες, μετά και τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη όπου ο 27χρονος αστυνομικός κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, δεν επιζητούν άλλη μια αδιέξοδη κοκορομαχία, επιζητούν λύσεις. «Σας επιστρέφω το κατηγορώ, γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία» είπε ο πρωθυπουργός.

Προτίμησε, είπε, να μιλήσει για έναν μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

«Εκφράζετε μικρή μειοψηφία που θέλει εμπάθεια και διχασμό»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πανδημία του κορωνοϊού «αντιμετωπίζεται στη χώρα μας». Όπως είπε, κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση των ευρωπαϊκών χωρών. «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια στους Έλληνες ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό» υποστήριξε. Επισήμανε, παντως, πως μέχρι αυτό να έρθει, οι μεταλλάξεις καθιστούν τον ιό πιο επικίνδυνο. Χρειάζεται μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή αχρείαστων συγχρωτισμών και ατομική υγιεινή, επανέλαβε.

Στον δείκτη θνητότητας η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είναι «ανεπίτρεπτο σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας».

«Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση, αλλά στην χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε κι εξακολουθείτε να λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Στην πανδημία και την οικονομία τα πήγαμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το βιολί σας κ. Τσίπρα “αποτύχατε, αποτύχατε”» συνέχισε.

«Δεν είστε εχθρός μου, εχθρός μας είναι ο κορωνοϊός»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες για να να χτίσουμε ασφαλές τείχος ανοσίας, να μπορέσουμε να ανοίξουμε με άσφαλεια την οικονομική δραστηριότητα». Όπως συμπλήρωσε, «όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από τη δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή» είπε ο πρωθυπουργός. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορωνοϊός. Σε αυτές τις περιστάσεις οι κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη» υπογράμμισε.

«Προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων»

«Πολιτικός αρχηγός είπε ανερυθρίαστα πως δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» ανέφερε στη συνέχεια της πρωτολογίας του ο πρωθυπουργός. «Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» είπε, επισημαίνοντας πως «δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορωνοϊού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης»

«Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγετε την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δεν θα σας βγει σε καλό» είπε περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ρώτησε: «Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;».

Σχετικά με το περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία Καρύλλου της Νέας Σμύρνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και σημείωσε πως «ήδη διερευνάται αι ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται» ξεκαθάρισε.

«Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία»

«Έχουν γίνει πάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με ευγένεια και χωρίς κανένα πρόβλημα» είπε για την ΕΛΑΣ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όταν κατηγορείτε κ. Τσίπρα τους αστυνομικούς, στοχοποιείτε παιδιά της διπλανής πόρτας… Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη του κορωνοϊού; Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν. Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στη διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε» ανέφερε.

«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ»

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου, ότι μόνο αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου, τότε η ένταση θα υποχωρήσει;» αναρωτήθηκε.

«Εσείς κ. Τσίπρα χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε τη δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα;» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ντροπή το “πλατεία Κουφοντίνα”»

Όπως εξήγησε σχετικά με επικείμενες για το θέμα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση των αστυνομικών, ενώ και ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει ειδικό συνήγορο αποκλειστικά για τέτοια περιστατικά με δεκαμελές προσωπικό.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αρχίσατε να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου», ενώ απευθυνόμενος εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα είπε «ντροπή» για «τη νεολαία του κόμματός σας που φωνάζει το σύνθημα να μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα, κάτω από τα πανό “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη”…».


Πηγή: timesnews.gr