Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επτά» για τα αίτια των μεγάλων επιπτώσεων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια». Τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν δύο ζητούμενα με αφορμή τη σφοδρή κακοκαιρία:

«Χρειάζονται δύο πράγματα: Το ένα είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχουμε με τα καλώδια που δεν είναι θαμμένα και κάποια στιγμή να κάνουμε μία ρεαλιστική ανάλυση πόσο θα στοιχίσει να θάψουμε τα καλώδια σε αστικές περιοχές. Το άλλο το κομμάτι είναι αν μπορούμε να κινητοποιούμε περισσότερες δυνάμεις γρηγορότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν κινητοποιηθεί πάρα πολλές δυνάμεις. Αν  θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα ή όχι, αυτό θα το δούμε στην πορεία».

Ο κ. Συνολάκης απαντώντας στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει προγενέστερη δήλωσή του σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόνισε ότι «και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να απαιτούν από τον δήμο, την Περιφέρεια, το ΔΕΔΔΗΕ, την κυβέρνηση να έχουν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Αυτό που είπα είναι ότι ειδικά σε περιοχές που είναι πάρα πολύ ακριβές, που δυστυχώς στη χώρα μας οι άνθρωποι που μένουν εκεί έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον δημόσιο διάλογο, δυσανάλογη σε σχέση με τον αριθμό τους, αυτή τη βαρύτητα πρέπει να την χρησιμοποιήσουν ακριβώς ώστε να δούμε αλλαγές και να αρχίσουμε να συμμαζεύουμε τα πράγματα αυτά». Επίσης τόνισε ότι στόχος του ήταν να βάλει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν ήθελα να πω ότι φταίει ο κάτοικος που σταμάτησε το ρεύμα του. Προφανώς όχι. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε στον δημόσιο διάλογο το κομμάτι τι θα στοιχίσει αυτό και αν ως κοινωνία είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να παίρνουμε αυτό το ρίσκο, όπως έγινε τώρα – σε ένα μεγάλο ακραίο φαινόμενο να έχουμε διακοπές ρεύματος – ή αυτό το πράγμα να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Πηγή: ΕΡΤ


Πηγή: timesnews.gr