Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού, που επικρατούν στο σύνολό της. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αποφάσισε τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών «αλλά και της ανάγκης να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις στην πιστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασία Covid-19 λόγω του ψύχους».

Ειδικότερα κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλους τους Δήμους της Α.Μ.Θ., κατόπιν σχετικής συνεννόησης του περιφερειάρχη με τους πέντε χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., Κώστα Μπαντίκο. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση κατόπιν συνεννόησης με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ανοικτό το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», ματαιώνεται η πτήση των 16:30 λόγω περιορισμένης ορατότητας

Από τα ξημερώματα και μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης, ο αποχιονισμός στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», της Αλεξανδρούπολης, όπου παρά το γεγονός ότι ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης παραμένει ανοιχτός, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 16:30 πτήση από Αθήνα, όχι εξαιτίας της χιονόπτωσης αλλά της περιορισμένης ορατότητας λόγω χαμηλής νέφωσης.

Στο μεταξύ, ανοικτό αλλά με αυξημένη ολισθηρότητα, παραμένει το οδικό δίκτυο στην Π.Ε. Έβρου, όπου επί ποδός βρίσκονται τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες, καθώς και το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών Δήμων και αντιπεριφέρειας, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η χιονόπτωση, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το βράδυ του Σαββάτου προκαλούν κατά τόπους χιονοθύελλες. Σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο της Π.Α.Μ.Θ., ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 στα εξής σημεία:

-Εγνατία Οδό
-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου
-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Γέφυρας Κήπων
-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής
-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Αισύμης-Δερείου, ελληνοβουλγαρικών συνόρων

Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο Σαμοθράκης και Ορεστιάδας.

Την ίδια ώρα, στο νότιο τμήμα της χώρας, πανέτοιμη είναι η Κρήτη, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας.  Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ξεκίνησε με ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης, έχει τεθεί σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όποιο πρόβλημα προκύψει τις επόμενες ώρες ή τα επόμενα 24ωωρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουπάκης, η ένταση των φαινομένων στην Κρήτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από αύριο Δευτέρα, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να ευθυγραμμιστούν με τα μέτρα προστασίας που επιβάλλεται να τηρούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. «Στην Κρήτη οι συνθήκες θα θυμίζουν πραγματικό χειμώνα, τα επόμενα 24ωρα» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Προστασίας, που εξήγησε ότι δεν θα πρέπει, η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με ανευθυνότητα. Το ίδιο προετοιμασμένοι είναι και οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας των δήμων, με την πρόβλεψη της ΕΜΥ να επικεντρώνεται στην εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων αλλά και χιονόπτωσης, ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές.


Πηγή: timesnews.gr