Έφυγε σήμερα, Σάββατο, από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πρώην γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Κώστας Μπετινάκης.

Από το 1968 εργάστηκε σε θέση ευθύνης στον τομέα διεθνών ειδήσεων στις αθηναϊκές εφημερίδες (Ακρόπολις, Σημερινά, Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή, Έθνος, Τα ΝΕΑ) και διετέλεσε υπεύθυνος εξωτερικού δελτίου, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων στο ραδιόφωνο στην ΕΡΤ.

Το 2002 ίδρυσε το εναλλακτικό ηλεκτρονικό περιοδικό www.styx.gr και συνέχισε να αρθρογραφεί μέχρι τέλους στην ιστοσελίδα www.zougla.gr.

Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, μέλος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών και ιδρυτικό μέλος της συνδικαλιαστικής δημοσιογραφικής παράταξης Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.
Η ενδιαφέρουσα πορεία του
Ο Κώστας Μπετινάκης γεννήθηκε 1948 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στου Χαροκόπου της Καλλιθέας.

Σπούδασε Δημοσιογραφία στον Όμηρο και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην ΠΟΕ της Νομικής.

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1968 στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΑ και στη συνέχεια στην ΕΡΤ, την Ελευθεροτυπία, τη Μεσημβρινή και τα Νέα.

Τον Ιούνιο του 2002 δημιούργησε αυτό που αποκαλώ εναλλακτικό ηλεκτρονικό περιοδικό: www.styx.gr.

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2012 συνεργαζόταν με την ιστοσελίδα «zougla.gr», εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το «στυξ». Για μερικούς μήνες το 2013 παρουσίαζε από το Web-TV της «Ζούγκλας» μια τηλεοπτική εκδοχή του παλιού ραδιοφωνικού «Τρελού-Τρελλού Κόσμου».

Επί τρεις συνεχείς θητείες διετέλεσε εκπρόσωπος των συντακτών των ΝΕΩΝ στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, και κατόπιν εκλέχτηκε στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ (2001).

Στις 20 Ιανουαρίου 2004 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Τον Ιούνιο του 2005 επανεκλέχτηκε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Τον Οκτώβριο του 2005 επέστρεψε στο έντυπο Εξωτερικό Δελτίο, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης Διεθνών στην PRESS TIME.

Στις 15 Μαΐου 2006 του απονεμήθηκε βραβείο, από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθαν. Μπότση, «για την επί 35 χρόνια ευδόκιμη θητεία του στη δημοσιογραφία και τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού περιοδικού στη χώρα».

Τον Ιούνιο του 2007, επανεκλέχτηκε για τρίτη θητεία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Ο Κώστας Μπετινάκης αφήνει πίσω του την σύζυγό του Μίνα και τις δύο κόρες του Κατερίνα και Μαρία.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συναδέλφου Κώστα Μπετινάκη, που  «έφυγε» χθες σε ηλικία 72 ετών.

Ο Κώστας Μπετινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, περνώντας τα παιδικά του χρόνια στου Χαροκόπου της Καλλιθέας. Αφού ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο, φοίτησε στο Πολιτικό – Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε Δημοσιογραφία στον Όμηρο.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1968 στην εφημερίδα «ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ», εργαζόμενος από την πρώτη στιγμή στο Εξωτερικό Δελτίο. Στη συνέχεια  εργάστηκε στις εφημερίδες «ΕΣΠΕΡΙΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», «ΕΓΝΑΤΙΑ», και «ΕΘΝΟΣ», ενώ από το  1984  έως και την συνταξιοδότησή του εργάστηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Παράλληλα, από το 1975 εργαζόταν στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, όπου ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Σύνταξης στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής του Γραφείου Ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης.

Το 2002, ίδρυσε το εναλλακτικό ηλεκτρονικό περιοδικό www.styx.gr και συνέχισε να αρθρογραφεί μέχρι τέλους στην ιστοσελίδα www.zougla.gr. Στις 15 Μαΐου 2006 του απονεμήθηκε βραβείο από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθαν. Μπότση, «για την επί 35 χρόνια ευδόκιμη θητεία του στη δημοσιογραφία και τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού περιοδικού στη χώρα».

Εργάστηκε επί δεκαετίες άοκνα, κατορθώνοντας να πετύχει την αναγνώριση των συναδέλφων. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ, αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, μέλος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών και της Εξελεγκτικής της Επιτροπής, καθώς και ιδρυτικό μέλος της συνδικαλιστικής δημοσιογραφικής παράταξης «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων». Υπήρξε ο πρώτος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» (κατά την επανέκδοσή της) στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και επί σειρά ετών εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο Κώστας Μπετινάκης υπήρξε ένας καταρτισμένος δημοσιογράφος, με αναλυτική ικανότητα και βαθιά γνώση των διεθνών θεμάτων. Πήρε μέρος σε πλήθος δημοσιογραφικών αποστολών στο εξωτερικό, καλύπτοντας σημαντικά διεθνή γεγονότα, ενώ και μετά τη συνταξιοδότησή του συνέχισε την αρθρογραφία και τον σχολιασμό της επικαιρότητας. Εντός και εκτός συνόρων, με ρεπορτάζ, αναλύσεις, συνεντεύξεις, αποστολές και ανταποκρίσεις, υπηρετούσε πάντα με την ίδια συνέπεια την Ενημέρωση,  χωρίς να διαψεύδει τις προσδοκίες του αναγνώστη για την αλήθεια και δίχως τα κείμενά του να επιδέχονται διάψευση.

Τον διέκρινε η προσήλωσή του στην δημοσιογραφική δεοντολογία ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της δημοσιογραφικής του διαδρομής. Το δόγμα που υπηρέτησε με συνέπεια ήταν: «Είναι ζόρικη υπόθεση η είδηση, αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Για να υπάρχει Ενημέρωση και Δημοκρατία…».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται την σύζυγό του Μίνα και τις αγαπημένες του κόρες και αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο.

Η κηδεία του Κώστα Μπετινάκη θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 στην Κηφισιά.


Πηγή: timesnews.gr